ΕΝΦΙΑ: Απόψε αρχίζει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για το 2024 – Πώς θα γίνει η πληρωμή

Από σήμερα το βράδυ θα αρχίσουν να αναρτώνται στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων για το 2024, όπως γνωστοποίησε χθες,  6 Απριλίου, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Μόλις λοιπόν γίνει αυτό οι υπόχρεοι θα πρέπει να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του 2024 και να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Καταρχήν θα πρέπει να επισκεφτούν την  αρχική σελίδα του myAADE.
  • Μετά θα πρέπει να κλικάρουν στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • Θα πρέπει να κλικάρουν  στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • Κάνουν κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 στην οποία θα πρέπει να εισέλθουν με τους προσωπικούς  τους κωδικούς για το Taxis.
  • Και επιλέγουν το έτος 2024 και εμφανίζεται στην οθόνη το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

ΕΝΦΙΑ 2024: Πώς θα εξοφλήσετε τον φόρο

Σημειώνεται πως οι υπόχρεοι μπορούν φέτος να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ είτε εφάπαξ χωρίς έκπτωση είτε σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου και την τελευταία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2025.  Άλλοι τρόποι αποπληρωμής του φόρου είναι μεταξύ άλλων:

  • Πληρωμή με κάρτα: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με την πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις.
  • Πάγια ρύθμιση: Σε έως 24 έντοκες δόσεις μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων εάν εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση. Σε αυτή την περίπτωση, το επιτόκιο αγγίζει το 5,87%.

Διευκρινίζεται πως οι πολίτες που δεν είχαν το 2023 κάποια αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα πληρώσουν φέτος ίδιον ΕΝΦΙΑ με αυτόν που είχαν καταβάλλει και πέρυσι.

Από την  υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται φέτος οι τρίτεκνες οικογένειες, οι πολύτεκνες/ οι οικογένειες που έχουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Θα πρέπει να είναι μικρότερο των 12.000 ευρώ ή ίσο με το ποσό αυτό το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ το σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών).
  • Διευκρινίζεται πως αν τα εξαρτώμενα τέκνα είναι 3 και άνω, ή αν ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

Η εφαρμογή του myAADEapp

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή της ΑΑΔΕ, “myAADEapp” προκειμένου να ενημερωθούν εγκαίρως για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και να πληρώσουν τον φόρο χωρίς ταυτότητα πληρωμής. Όπως επεσήμανε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής «η εφαρμογή θα βοηθήσει τους πολίτες να δουν τον ΕΝΦΙΑ στο κινητό τους. Και να πληρώσουν τον φόρο αυτόν οι πολίτες από το κινητό τους χωρίς ταυτότητα οφειλής και χωρίς να περιμένουν να πιστωθεί η πληρωμή την επόμενη ημέρα. Γενικά αυτή η εφαρμογή προσφέρει στους πολίτες άμεση, εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις υπηρεσίες μας». Πάντως η εφαρμογή  αυτή είναι για φορητές συσκευές και δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να ενημερώνονται για τον λογαριασμό τους και να εκτελούν πληρωμές μέσω κάρτας ή μέσω IRIS με άμεση πίστωση της οφειλής τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ