Ενεργειακό μπλάκ άουτ: Ποιο είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης- Όλα όσα αποκάλυψε ο Σκρέκας

Για το εάν η Ελλάδα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που υπάρξει ενεργειακό μπλάκ ουτ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του OPEN ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

” Εδώ και μήνες έχουμε σχεδιάσει παρεμβάσεις  ώστε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση, ακόμη και συνολική διακοπή παροχής φυσικού αερίου από Ρωσία”, απάντησε και τόνισε ” έχουμε λάβει τα μέτρα μας ώστε να τηρήσουμε την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας. Γιατί έχουμε μπροστά μας μία τουριστική περίοδο, περιμένουμε να έχουμε πολλούς τουρίστες.  Οι εκτιμήσεις  είναι  ότι η χρονιά μπορεί να είναι τόσο καλή όσον εκείνη η χρονιά ρεκόρ του 2019 . Άρα εμείς πρέπει με κάθε τρόπο να έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια για όλο αυτό το διάστημα”.

Ενεργειακό μπλάκ ουτ: Τι προβλέπει το έκτακτο σχέδιο

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν αυτό το σχέδιο προβλέπει υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης, λιγότερα χιλιόμετρα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, λιγότερη χρήση aircodition.
” Το πρώτο είναι το φυσικό αέριο” απάντησε και  πρόσθεσε ότι ” για το φυσικό αέριο έχουμε σχεδιάσει τέσσερις παρεμβάσεις:
  • Η πρώτη είναι ήδη μέσα στο επόμενο μήνα να τοποθετηθεί μια νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης -υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, στην εγκατάσταση υγροποίησης ώστε να διπλασιάσουμε σχεδόν τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και να μπορούμε να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να αντικαταστήσουμε πιθανή διακοπή φυσικού αερίου από Ρωσία.
  • Το δεύτερο που έχουμε κάνει είναι να ετοιμάσουμε τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ώστε αυτές να χρησιμοποιήσουν diesel γιατί είναι μονάδες διπλού καυσίμου και έτσι με αυτόν τον τρόπο να μειώσουμε σε μια τέτοια περίπτωση την κατανάλωση φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή και να την αντικαταστήσουμε με diesel. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε αποθέματα diesel στις δεξαμενές των διυλιστηρίων των δύο μεγάλων διυλιστηρίων που έχουμε που διαρκούν καταρχήν για 6 μήνες. Άρα έχουμε πολλά αποθέματα”.

ενέργεια

Επίσης ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση δεν θα λάβει για  6 μήνες μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στην οικιακή χρήση. ” Όχι για 6 μήνες “,απάντησε  και  πρόσθεσε  έχουμε διασφαλίσει για να μην πούμε ποτέ στο κόσμο  ότι θα υπάρξουν διακοπές στην οικιακή χρήση.  Οι καταναλωτές  είναι οι τελευταίοι που επηρεάζονται από μια τέτοια κρίση, σημείωσε χαρακτηριστικά.

” Είναι αυτοί που προστατεύονται περισσότερο από κάθε άλλον. Πρώτα, ο περιορισμός αναφέρεται  στην ηλεκτροπαραγωγή, στην συνέχεια στην βιομηχανία και σε μια πολύ πολύ ακραία περίπτωση συζητάμε για διακοπές σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς κλάδους. Αυτή τη στιγμή έχουμε σχεδιάσει ώστε να μην χρειαστεί να κάνουμε διακοπές και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης” συμπλήρωσε και  ανέφερε ότι ” Ο στόχος της κυβέρνησης είναι με τις δύο παρεμβάσεις που σας είπα συν τα λιγνιτικά-  που έχουν διασφαλίσει ότι υπάρχει αρκετός λιγνίτης στις πλατείες, στις αυλές των λιγνιτικών εργοστασίων για να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια. Και βεβαίως συζητάμε με τους Ιταλούς για να αποθηκεύσουμε εκεί στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου ώστε εφόσον υπάρχει μια τέτοια ανάγκη με αντίστοιχη ροή μέσα από τον αγωγό ΤΑΠ αυτά να τα λάβουμε στη χώρα μας και έτσι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μας λείψει ενέργεια το επόμενο διάστημα”, πρόσθεσε.

 Τι θα γίνει με τις διακοπές στην οικιακή χρήση

Όσον αφορά στο  θα υπάρξουν διακοπές στην οικιακή χρήση  είπε ” έχουμε κάνει ότι περνάει από το χέρι της κυβέρνησης και ό,τι είναι εφικτό ώστε να μην έχουμε καμία διακοπή σε κανέναν τομέα της  χώρας μας”. “Μιλάμε για έναν πόλεμο, κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Πούτιν  “,σημείωσε μεταξύ άλλων και ανέφερε ότι ” όταν μία χώρα έχει πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού, επηρεάζονται και οι γειτονικές χώρες, αυτό είναι δεδομένο”.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ