Ελαιόλαδο: Γιατί ανεβαίνει η τιμή του – Τι λένε οι παραγωγοί στον ΑΝΤ1

Περιζήτητο προϊόν τείνει να γίνει το Ελαιόλαδο, καθώς η εφετινή παραγωγή θα είναι πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες. Αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος της συγκομιδής εφέτος, εκτοξεύει την τιμή του εφέτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, στην Μεσσηνία, που συνήθως έχει μεγάλη παραγωγή, οι αγρότες που παράγουν λάδι αρνούνται να το πουλήσουν και το κρατούν, περιμένοντας ότι θα αυξηθεί η τιμή του.

Ο Θάνος Ψιλόπουλος διευθύνει το συνεργείο της ελαιοσυλλογής και αναφέρει στον ΑΝΤ1: “παίρνουν 60 ευρώ την ημέρα , εφέτος τα εργατικά αυξηθήκανε αλλιώς δεν θα βρίσκαμε εργάτες”.

Το λάδι που θα βγεί από τις ελιές αυτές εχει σήμερα στο χωράφι στα Φιλιατρά 8 ευρώ το λίτρο .Τη διπλάσια τιμή από ότι έναν χρόνο νωρίτερα. Τότε ηταν πολύ φθηνό .

Η Ελλάδα εφτασε να παράγει το 25% του λαδιού της Μεσογείου. Εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και υγρασίας καθώς και της περσινής ψηλής παραγωγής, φέτος οι ποσότητες είναι πολύ μικρότερες.

Όπως δήλωσε ο Θάνος Ψιλόπουλος, “είναι μία κακή χρονιά από άποψη ποσότητας αλλά με την τιμή αυτή θα θα έχουμε εισόδημα”.

Λίγο πιο δυτικά στο Πυργάκι μετά τους Γαργαλιάνους , η συγκομιδή δεν έχει φθάσει ακόμα στο απόγειό της.

Στον τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό ο καρπός συνθλίβεται αλλά το λάδι συγκεντρώνεται χωρίς να διακινείται μετά σε εμπόρους .Οι παραγωγοί περιμένουν και νέα άνοδο των τιμών του προϊόντος και ο παραγωγός Θόδωρος Τσώλης το δικαιολογεί χωρίς περιστροφές. “Καθόμαστε πάνω στο λάδι και περιμένουμε να ανέβουν οι τιμές”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πιο ανατολικά στην κεντρική Μεσσηνία που η συγκομιδή δεν έχει αρχίσει ακόμα. Ο Σταύρος Αδαμόπουλος στη Στέρνα λέει ότι οι τιμές δεν πρέπει να ανέβουν πάρα πολύ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ