Ελ Εριάν: Πέντε διδάγματα από τις άγριες διεθνείς αγορές

Όποιος αγνοεί την αναταραχή στις διεθνείς αγορές είναι σαν συμπεραίνει ότι τα ναρκοπέδια δεν είναι επικίνδυνα επειδή μπορεί κάποιος να τα διασχίσεις χωρίς να πάθει κάτι, σχολιάζει ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν στο Bloomberg View.

Στο κείμενο ο αμερικανός οικονομολόγος περιγράφει μια αγορά άγριο θηρίο:

“Μπορεί να είναι δελεαστικό να συμπεράνει κανείς ότι δεν υπάρχουν διδάγματα να αντλήσουμε από την άγρια συμπεριφορά των αγορών την περασμένη εβδομάδα. Εξάλλου, ο δείκτης Standard & Poors 500 έκλεισε με κέρδη 1% την Παρασκευή, ενώ οι Dow Jones και Nasdaq 100 κατοχύρωσαν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών», σημειώνει.

Ορισμένοι μπορεί ακόμη και να αδιαφόρησαν για την ασυνήθιστη αστάθεια, θεωρώντας ότι δεν αντανακλά τίποτα περισσότερο από μια περίοδο παραλογισμού της αγοράς που είναι προσωρινή, αναστρέψιμη και επουσιώδης. Μια τέτοια προσέγγιση είναι αφελής: σαν να καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι τα ναρκοπέδια δεν είναι επικίνδυνα μόνο και μόνο επειδή μπορείς να τα διασχίσεις χωρίς να πάθεις κάτι.

Πολλοί δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν ιστορική. Τα ρεκόρ έσπαγαν το ένα μετά το άλλο, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης ημερήσιας μεταβολής και της μεγαλύτερης αντιστροφής ενδοσυνεδριακά.

Συνολικά, ο Dow πήρε και έδωσε το άνευ προηγουμένου μέγεθος των 10.000 μονάδων μέσα σε μόνο πέντε χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Ο “δείκτης μεταβλητότητας” VIX, που συχνά αναφέρεται ως δείκτης φόβου των αγορών, ανήλθε σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τις χειρότερες ημέρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Και, εκτός των ΗΠΑ, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών συνετρίβησαν κάτω από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στις πιο σκοτεινές ημέρες της ίδιας κρίσης.

Συχνά ο προορισμός είναι περισσότερο σημαντικός από το ταξίδι, οπότε υπάρχει μια φυσική τάση να πιστεύουμε ότι η ακραία αστάθεια της περασμένης εβδομάδας δεν έχει μεγάλη προγνωστική αξία. Αυτό θα ήταν λάθος, τουλάχιστον για πέντε λόγους:

Πρώτον, πρέπει να γίνει σαφές πλέον ότι οι θεμελιώδεις βάσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι -το λιγότερο- εύθραυστες. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας, προκαλώντας πιθανώς αβεβαιότητα για τις τιμές της αγοράς που έχουν ήδη αποσυνδεθεί σημαντικά από τα θεμελιώδη εξαιτίας των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών.

Δεύτερον, πολλοί μικροεπενδυτές δεν φαίνεται να μπορούν να αφομοιώσουν τέτοιες περιόδους αστάθειας, με αποτέλεσμα να αποσύρονται μεγάλα κεφάλαια από τα μετοχικά funds.

Δυσλειτουργούν 

Τρίτον, τα “υδραυλικά” της αγοράς δείχνουν να δυσλειτουργούν σε περιόδους μεγάλης αστάθειας των τιμών. Η εκδήλωση του φαινομένου περιλαμβάνει απατηλή ρευστότητα ή υπερφορτωμένα συστήματα συναλλαγών όταν μαζεύονται πολλοί βιαστικοί επενδυτές στην “πόρτα” της εξόδου. Η επίδραση ενισχύεται από τη δημοτικότητα των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, μερικά από τα οποία αγωνίστηκαν να λειτουργήσουν όπως είχαν υποσχεθεί ενώ υπόκειντο σε ασυνέχειες της αγοράς και αυτόματους διακόπτες.

Τέταρτον, κατά τη διάρκεια της έντονης μεταβλητότητας, το καλό ξεπλένεται με το κακό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αγαπημένα brands των επενδυτών  -όπως η Apple, η GE και η Google- τα οποία οι επενδυτές μετατρέπουν σε ΑΤΜs όταν σπεύδουν να σηκώσουν μετρητά, είτε προληπτικά, είτε για κερδοσκοπικούς λόγους, είτε για να καλύψουν τις ξαφνικές υποχρεώσεις. Όταν οι υπερμοχλευμένοι και με ανισόρροπο χαρτοφυλάκιο επενδυτές χρειάζεται να πουλήσουν, η προσεκτική επιλογή των “διάσημων” παγίων και τοποθετήσεων διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου γίνονται πολύ λιγότερο προστατευτική ασπίδα.

Πέμπτον, αν και οι φορείς χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να περιορίσουν τη μεταβλητότητα στην αγορά, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πολλά πυρομαχικά ποσοτικής χαλάρωσης, ιστορικά χαμηλά επιτόκια και άλλες μη συμβατικές πολιτικές. Ως αποτέλεσμα, η σειρά δράσεων νομισματικής πολιτικής στην Κίνα και τα κατευναστικά σχόλια του προέδρου της Fed Νέας Υόρκης, William Dudley Bill Dudley την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσαν σύντομα να δοκιμαστούν από τις εξελίξεις.

Δεδομένου ότι μπορεί να βρίσκεται στα σκαριά περισσότερη ραγδαία μεταβλητότητα, οι επενδυτές θα ήταν καλό να εκτιμήσουν άμεσα δύο πράγματα: αν μπορούν να χωνέψουν και πάλι αυτό το είδος της αστάθειας, χωρίς να αναγκαστούν να πουλήσουν τη χειρότερη δυνατή στιγμή και αν έχουν αρκετή επενδυτική δύναμη πυρός για να αρπάξουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν αναπόφευκτα κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων τρέλας της αγοράς”.

Πηγή: Bloomberg View

 

Δείτε επίσης

Ελ Εριάν: Η συμφωνία μεταθέτει το αναπόφευκτο Grexit

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ