Εισφορά αλληλεγγύης: Κατάργηση σε δύο ταχύτητες – Τι ισχύει για κάθε κατηγορία υπαλλήλου έως το τέλος του 2023

Εισφορά Αλληλεγγύης

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε στη Βουλή και περιγράφει όλα τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για την επόμενη χρονιά: Σε περίοπτη θέση της σχετικής λίστας η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Η «μνημονιακή» εισφορά επί της ουσίας καταργείται σε… δόσεις και για ιδιωτικούς υπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους, η μόνιμη κατάργησή της σημαίνει διατήρηση των κεκτημένων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτσι, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο ύψος των καθαρών αποδοχών τους, τουλάχιστον όχι εξαιτίας της εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με το enikonomia.gr. Από την άλλη, αλλαγή θα δουν όλοι οι συνταξιούχοι και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

Σε … δόσεις η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Μιλάμε δηλαδή για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε… δύο ταχύτητες.

Συγκεκριμένα:

Τι ισχύει για κάθε κατηγορία υπαλλήλου έως το τέλος του 2023

 Σε κάθε περίπτωση, οι τίτλοι τέλους της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενός μέτρου που επιβλήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων, θα πέσουν οριστικά την 1η Ιανουαρίου 2023 για όλους του φορολογούμενους. Έως τότε όμως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Στην περίπτωση αυτή, υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, όπως επίσης οι αμοιβές ΔΣ και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Με ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα επιβαρυνθούν τα εισοδήματα που αποκτώνται ή θα αποκτηθούν το 2022 και θα φορολογηθούν το 2023:

Το όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Πόσο είναι όμως το ετήσιο όφελος για υπαλλήλους και συνταξιούχους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης;

 

Exit mobile version