“Είναι μεγάλη ντροπή, αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε”

“Είναι μεγάλη ντροπή, αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε”

 

Η ρωσική κυβέρνηση δεν θα προσφέρει βοήθεια σε επιχειρήσεις που έχασαν χρήματα στην Κύπρο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ σε μια ένδειξη της αποφασιστικότητας της Ρωσίας να πατάξει τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Με βάση διατάγμα που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, οι μεγαλοκαταθέτες της Τράπεζας Κύπρου θα υποστούν κούρεμα έως 60% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της Μεγαλονήσου από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Αν οι Ρώσοι χάσουν χρήματα αυτό “είναι πολύ μεγάλη ντροπή, αλλά η ρωσική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα σε μια τέτοια περίπτωση”, φέρεται να δήλωσε ο Σουβάλοφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Aν όμως μια μεγάλη εταιρία, όπου το ρωσικό κράτος είναι μέτοχος, υποστεί σημαντικές ζημιές, τότε αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί ανά περίπτωση, πρόσθεσε ο Σουβάλοφ.

“Αν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη περίπτωση, είμαστε πρόθυμοι να την εξετάσουμε – δημόσια, με διαφάνεια, εδώ στη Ρωσία, αλλά δεν θα χρειαστεί να βοηθήσουμε την Κύπρο για αυτό,” δήλωσε. 

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για τον Ιανουάριο, το μεγαλύτερο μέρος από μη-τραπεζικά κεφάλαια ύψους 19 δισ. ευρώ σε κυπριακές τράπεζες φαίνεται ότι ανήκει σε Ρώσους.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ