Έξι διαφορετικές «πηγές» πληροφοριών αξιοποιεί η Εφορία για να «ξετρυπώνει» τα «κρυφά» εισοδήματα των φορολογουμένων: Αρχεία τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων, δεδομένα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και στοιχεία από τις αρχές του εξωτερικού, είναι μερικά μόνον από τα δεδομένα που αξιοποιούν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Χιλιάδες είναι οι υποθέσεις που πιάστηκαν στην «τσιμπίδα».
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Όπως γράφει το enikonomia.gr, μέσω αλλεπάλληλων διασταυρώσεων των στοιχείων που φθάνουν στα χέρια των ελεγκτικών υπηρεσιών τόσο από το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό, η ΑΑΔΕ επιχειρεί να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ και να «ξετρυπώσει» έτσι τους φοροφυγάδες.
Ποιες πληροφορίες διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ
Ο όγκος των δεδομένων που έχει να διαχειριστεί η Εφορία.. τεράστιος: Πληροφορίες από περισσότερες από 100 χώρες, αρχεία τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων, δεδομένα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και γενικά κάθε διαθέσιμη πηγή από την οποία περνούν φανερά και κρυφά εισοδήματα, φτάνουν στα .. κεντρικά και αξιολογούνται μέσα από αλλεπάλληλες διασταυρώσεις.
Άλλωστε, το συγκεκριμένο μοντέλο των διασταυρώσεων, μοιάζει να παράγει αποτελέσματα αποκάλυψης κρυφών εισοδημάτων και πρόσθετων φορολογικών εσόδων, κάτι που γίνεται εμφανές και στα απολογιστικά στοιχεία του 2022.
Πώς αξιοποίησε τα «κανάλια» πληροφοριών η Εφορία
Πέρυσι, η ΑΑΔΕ αξιοποίησε 6 «κανάλια» πληροφοριών και προχώρησε, σε:
1. Διασταύρωση των εισερχόμενων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από Ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:
– Για το 2017, από 131.828 ενεργούς ΑΦΜ, διασταυρώθηκαν οι 117.092, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 89%. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 υποβλήθηκαν 4.109 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 7,1 εκατ. ευρώ.
2. Διασταύρωση των εισερχόμενων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:
– Για το 2016, από 8.252 εγγραφές, διασταυρώθηκαν οι 1.668, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 20%. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, υποβλήθηκαν 302 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 258.000 ευρώ.
3. Διασταύρωση των εισερχόμενων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (CRS/DAC2) για τόκους φυσικών προσώπων αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:
– Για το 2016, από 27.508 ταυτοποιημένες εγγραφές, διασταυρώθηκαν οι 6.275, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 23%. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 υποβλήθηκαν 265 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 79 χιλ. ευρώ.
4. Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2021 (περίοδος θέρους 2021).
– Μετά την απαιτούμενη επεξεργασία των αρχείων (διασταύρωση δεδομένων από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ και δεδομένων που λαμβάνονται από τον ΕΦΚΑ) και μετά την εφαρμογή αφαιρετικών κριτηρίων, εντοπίστηκαν 3.254 υπόχρεοι προς συμμόρφωση. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων ΦΠΑ, συμμορφώθηκαν 1.251 υπόχρεοι (ποσοστό συμμόρφωσης 38%), με συνολικό ποσό δηλωθέντων φορολογητέων εκροών 324 εκατ. ευρώ και συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου 9 εκατ. ευρώ.
5. Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων ΦΕΦΠ για πρόσθετες αποδοχές (αναδρομικές αποδοχές):
– Για το φορολογικό έτος 2016, έγιναν επικοινωνιακές δράσεις (αποστολή σχετικών μηνυμάτων στις ηλεκτρονικές θυρίδες στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, τηλεφωνικές επικοινωνίες καθώς και αποστολή ταχυδρομικών επιστολών) σε 6.730 φορολογούμενους με αναδρομικές αποδοχές, με αποτέλεσμα την υποβολή 4.264 τροποποιητικών ή/και αρχικών δηλώσεων ΦΕΦΠ διαφόρων ετών και τη βεβαίωση φόρου 2 εκατ. ευρώ.
6. Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων):
– Για το φορολογικό έτος 2016 πραγματοποιήθηκαν επικοινωνίες με 2.627 φορολογούμενους, με αποτέλεσμα την υποβολή 681 τροποποιητικών ή/και αρχικών δηλώσεων ΦΕΦΠ, λόγω τρεχουσών αποδοχών, διαφόρων ετών, και τη βεβαίωση φόρου 310 χιλ. ευρώ