Εφορία: Ποια εισοδήματα μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» – Τι στοιχεία ζήτησε η ΑΑΔΕ από εργοδότες – Ταμεία

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων που εισέπραξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2020: Αν και το taxisnet υπολογίζεται να ανοίξει αργότερα από ότι προηγούμενες χρονιές, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων ήδη ζήτησε έως 29 Μαρτίου να έχει παραλάβει από εργοδότες και Ταμεία όλα τα στοιχεία για το τι πλήρωσαν και σε ποιους την περασμένη χρονιά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων βέβαια ενδέχεται να καθυστερήσει να ανοίξει -ίσως και αρχές Μαΐου- η ΑΑΔΕ όμως φροντίζει να προετοιμαστεί: Με σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων που θα υποβληθούν μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2020, προκειμένου να βρουν προσυμπληρωμένα στο Ε1 τα εισοδήματά τους οι υπόχρεοι , αλλά και να μπορούν να ελεγχθούν όσα θα δηλώσουν.

Τι στοιχεία ζήτησε η ΑΑΔΕ

Στόχος της ΑΑΔΕ με τις βεβαιώσεις αυτές, είναι η διασταύρωση και η προσυμπλήρωση των δηλούμενων εισοδημάτων, αλλά και των φόρων που έχουν παρακρατηθεί, για να γίνεται άμεσα και αυτοματοποιημένα η εκκαθάριση, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Εργοδότες, ασφαλιστικά Ταμεία, τράπεζες κλπ καλούνται να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ:

το σύνολο των αποδοχών που κατέβαλαν σε τρίτους:

  • ως αμοιβές από μισθωτή εργασία
  • για συντάξεις,
  • αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα
  • εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος 2020
  • τον φόρο που παρακρατήθηκε σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις

Ίδια υποχρέωση υπάρχει, γενικώς, και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση. Δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων στην περίπτωση που καταβάλλονται αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα ή μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα σε δικαιούχο νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα με φορολογικό έτος που λήγει σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή του ημερολογιακού έτους. Στην περίπτωση αυτή θα χορηγείται σχετική βεβαίωση σε έντυπη μορφή προκειμένου το ποσό του παρακρατηθέντος φόρου να δηλώνεται στο έντυπο Ν σε σχετικό κωδικό χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ