Εφοπλιστές επενδύουν 6,5 δισ.$

Εφοπλιστές επενδύουν 6,5 δισ.$

Ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. δολάρια οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών σε νέες παραγγελίες πλοίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, έναντι μόλις 2,5 δισ. δολ. περίπου το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Η μικρή άνοδος των τιμών, σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά που καταγράφηκαν πέρυσι, αλλά κυρίως η υπερπροσφορά χωρητικότητας, δεν πτοούν τους Έλληνες πλοιοκτήτες οι οποίοι με τις κινήσεις τους αυτές φαίνεται να προεξοφλούν μία νέα ανοδική και συνεπώς κερδοφόρα για όσους «τοποθετούνται» στα «χαμηλά» κίνηση της ναυλαγοράς τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ναυλομεσιτικού οίκου, το ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών εστιάσθηκε στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στα πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου πρωτίστως και δευτερευόντως στα δεξαμενόπλοια.

Ειδικότερα, στα bulk carriers τοποθετήθηκαν στο εξάμηνο συνολικά 54 παραγγελίες για bulk carriers αξίας άνω των 1,7 δισ. δολ., έναντι 23 το πρώτο εξάμηνο του 2012, αξίας μόλις 0,7 δισ. δολ.  

Στα δεξαμενόπλοια παρατηρείται διπλασιασμός των νέων παραγγελιών σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2013 τοποθετήθηκαν 25 νέες παραγγελίες μεταφορικής ικανότητας 3,5 εκατ. dwt και αξίας άνω του 1 δισ. δολ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο τοποθετήθηκαν 17 παραγγελίες μεταφορικής ικανότητας 1,4 εκατ. dwt και αξίας 0,5 δισ. δολ

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών και για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2013 παραγγέλθηκαν 24 νέα πλοία συνολικής αξίας 1,4 δισ. δολ., έναντι μόλις έξι το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αξίας 100 εκατ. δολ.

Επίσης, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου τα ελληνικά εφοπλιστικά συμφέροντα προχώρησαν στην παραγγελία τεσσάρων πλοίων μεταφοράς υγραερίου, έναντι οκτώ πέρυσι και στην παραγγελία τριών πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, έναντι επτά πέρυσι.

Τέλος, το πρώτο εξάμηνο του 2013 καταγράφηκαν δύο παραγγελίες για special projects και μία παραγγελία για πλοία liner (cargo).

Συνολικά τον Ιούλιο οι Ελληνες εφοπλιστές τοποθέτησαν 33 νέες παραγγελίες, ενώ επιπλέον οκτώ δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως. Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα στα bulk carriers είχαμε πέντε νέες παραγγελίες.  

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ