Economist: Γιατί μελαγχολεί και η οικονομία στις ΗΠΑ – ΦΩΤΟ

Οι ΗΠΑ δεν δείχνουν οικονομικά τόσο εύρωστες όσο προβάλλεται, γεγονός που επηρεάζει τη Fed με τα επιτόκια, αλλά και τις αγορές και τις οικονομίες διεθνώς. Όπως αναφέρει σχόλιο στο περιοδικό Economist, στις ΗΠΑ παρατηρείται μια… δομική ανησυχία στην παραγωγή.

Η βιομηχανία επιβραδύνει ξανά μετά την ανάσα του φθηνού δανεισμού, που πήρε ύστερα από το κραχ του 2008-7 και τη μαζική «εκτύπωση» χρήματος προς τις εμπορικές τράπεζες από την κεντρική τράπεζα, Fed.

Το διάγραμμα δείχνει αυτή την ανησυχητική τάση, όπως καταγράφεται στην υποχώρηση που παρατηρείται στις νέες παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως τα αυτοκίνητα και τα ψυγεία, τα οποία είχαν διευκολυνθεί σημαντικά (ιδίως η αυτοκινητοβιομηχανία) με το «φθηνό» δανεικό χρήμα που έδωσε κάποια δυνατότητα για κατανάλωση. Πίεση, ωστόσο, παρουσιάζεται και στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως στα φάρμακα που είναι απαραίτητα.

Όμως, υπάρχει ακόμη μια ιδιαίτερα αδυναμία η οποία εστιάζεται στην κατάσταση της απασχόλησης. Συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, παρά τη σχετική βελτίωση μετά το κραχ. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν παράγεται ικανή «προστιθέμενη αξία», όπως λέει το Economist, για μελλοντικές επενδύσεις με ικανοποιητικές αποδόσεις κερδοφοριών.

Διαβάστε επίσης:

Πτώση “ντόμινο” στη Wall Street

Fed: Διχασμένοι για το χρόνο αύξησης των επιτοκίων

Οι μεταβλητές της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Υπερ-πτήση S&P μετά το σοκ Lehman – ΦΩΤΟ

Οι φουρτούνες των κεντρικών τραπεζών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ