e-ΕΦΚΑ: Nέες εξελίξεις για το επίδομα ασθενείας -Τι πρέπει να γνωρίζετε

Νέες κατηγορίες ασφαλισμένων εντάσσονται στο επίδομα ασθενείας, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ, η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης επιδόματος ασθενείας επεκτείνεται  και για τους ασφαλισμένους των τέως φορέων ΤΑΞΥ, ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ , ΕΤΑΑ-ΤΥΔΑ, ΕΤΑΑ – ΤΥΔΠ, ΕΤΑΑ – ΤΥΔΘ , ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (ΤΑΙΣΥΤ, ΤΣΕΥΠ, ΤΑΤΤΑ) καθώς και για Ευρωπαίους Πολίτες και Πολίτες Τρίτων Χωρών.

Τι ίσχυε έως σήμερα και τι αλλάζει

Ο Φορέας υπενθυμίζει πως σήμερα ηλεκτρονικά μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για επίδομα ασθενείας οι ασφαλισμένοι του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με την επέκταση της ηλεκτρονικής αυτής υπηρεσίας καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες του Φορέα και εξαλείφεται η πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία ενώ διεκπεραιώνονται αιτήματα πληρωμών των επιδομάτων γρηγορότερα στους δικαιούχους. Παράλληλα, απελευθερώνονται χιλιάδες ανθρωποώρες και αφαιρείται ένα σημαντικό διοικητικό βάρος για τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Επίδομα ασθενείας: Πώς υποβάλετε αίτηση

Η  ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής χορήγησης επιδόματος Ασθενείας  (https://www.efka.gov.gr/el/epidoma) είναι διαθέσιμη στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr και στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr), στην ενότητα: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες, κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet.

Ο οδηγός του e-ΕΦΚΑ για το επίδομα ασθενείας -Ερωτήσεις και απαντήσεις

Έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα εξέδωσε πρόσφατα  ο e-ΕΦΚΑ  μέσω της  ιστοσελίδας  του https://www.efka.gov.gr/el/genikes-eroteseis-0

Αναλυτικά:

  • Επίδομα ασθενείας δικαιούνται οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται και οι οποίοι λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας δεν μπορούν να εργασθούν προσωρινά και απουσιάζουν από την εργασία τους για περισσότερες από τρείς μέρες για πρώτη φορά μέσα στο εργασιακό έτος.
  • Ο αριθμός ημερών της ανικανότητας για εργασία πρέπει να βεβαιωθεί από την πρώτη μέρα κατόπιν αιτιολογημένης γνωμάτευσης γιατρού ειδικότητας της πάθησης και έγκρισης από ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ.
  • Σε περίπτωση νοσηλείας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρωτότυπου εξιτηρίου που θα φέρει στρογγυλή σφραγίδα. Όλες οι βεβαιώσεις ανικανότητας από ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές ανεξαρτήτως αριθμού ημερών παραπέμπονται στη Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΑΥΕ).
  • Οι νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται έγκριση από ΑΥΕ μόνο στην περίπτωση που υπερβαίνουν τις τριάντα (30) μέρες.
  • Ανάλογα με την εργασία/επάγγελμα του ασφαλισμένου διαφέρουν ανά πρώην φορέα ασφάλισης οι προϋποθέσεις χορήγησης και η διαδικασία. Άρα ο ασφαλισμένος είναι χρήσιμο να γνωρίζει το προ ΕΦΚΑ κλάδο ασφάλισής του (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κτλ)
  • Το επίδομα ασθενείας χορηγείται σε κάθε τέως φορέα μετά από αίτηση του ασφαλισμένου.

Η διάρκεια επιδότησης ποικίλλει ανάλογα με τον φορέα ασφάλισης μετά τη δήλωση ασθένειας ή μετά τη διάγνωση από γιατρό με ειδικότητας της πάθησης.

  • Συγκεκριμένα, μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. ο θεράπων ιατρός βεβαιώνει την ανικανότητα λόγω ασθένειας του ασφαλισμένου προς εργασία.
  • Ο ασφαλισμένος με χρήση κωδικών TAXISNET εντός προθεσμίας οκτώ (8) μηνών από την ημερομηνία αναγγελίας της ασθένειας θα υποβάλλει τη σχετική αίτηση του στον σύνδεσμο: www.efka.gov.gr/epidoma ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).
  • Καταθέτει την αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αν είναι εκπρόθεσμη η αίτηση θα ενημερωθεί ο άμεσα ενδιαφερόμενος για την απόρριψη του αιτήματός του.
  • Παράλληλα θα ενημερωθεί για το δικαίωμα της ένστασης και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει.

Θέλω να εισπράξω το επίδομα ασθενείας. θα προσμετρηθούν τα ημερομίσθια από την αναστολή εργασίας;

Ναι, θεωρούνται ημέρες ασφάλισης.

 

Πηγή enikonomia.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ