ΔΝΤ: Νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ για το 2015

ΔΝΤ: Νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ για το 2015

Του Κωνσταντίνου Ρομποτή

Την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει πρόσθετα μέτρα ώστε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το μνημόνιο για το 2015 και το 2016 υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας το real.gr και η Realnews τους τελευταίους 2 μήνες.

Οι συντάκτες της έκθεσης, με επικεφαλής τον Πόουλ Τόμσεν, επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3% και 4,5% του ΑΕΠ το 2015 και το 2016 αντίστοιχα και δεν συμμερίζονται την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι τα κενά θα καλυφθούν με την αύξηση των εσόδων λόγω της οικονομικής ανάκαμψης.

Προβλέπουν δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ(1% του ΑΕΠ) για το 2015 και προαναγγέλλει ότι θα διαπραγματευθεί με την ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα που απαιτούνται για να καλυφθεί, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2015.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξεχωρίζει η επέκταση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, ακόμη και αν το κενό του 2015 κλείσει με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα, εντοπίζεται ένα επιπλέον δημοσιονομικό κενό ύψους 1,5 δισ. ευρώ(0,75%) για το 2016.

Η έκθεση συνοδεύεται και από τα κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου, στα οποία περιγράφονται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι εξής:

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να επανεξετάσει το πλαίσιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και να προχωρήσει σε κατάργηση πολλών εξαιρέσεων και απαλλαγών, να παρουσιάσει προτάσεις για την αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ, να προχωρήσει στην κατάργηση των περισσότερων φόρων και τελών υπέρ τρίτων και να διαπραγματευθεί με την τρόικα το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, το ΔΝΤ ζητά από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις αλλά και για τα εφάπαξ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του.

Οι αλλαγές που θα επέλθουν θα αποφασιστούν με γνώμονα τις αναλογιστικές μελέτες που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι επιθεωρητές του ΔΝΤ ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να νομοθετήσει νέο πακέτο με συστάσεις του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των αγορών χονδρεμπορίου, μεταποίησης, ηλεκτρονικού εμπορίου και τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για νέες παρεμβάσεις σε γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ψωμί και λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές αν διαπιστωθεί ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αιχμές για τα stress tests

Εύθραυστες αλλά σταθερές, χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, στην έκθεσή του για την οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών επισφαλειών, οι οποίες το 2013 ανήλθαν σωρευτικά (κόκκινα και προβληματικά δάνεια) στο 40% του συνόλου των χορηγήσεων.

Η έκθεση δίνει έμφαση στο καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων καθώς εκτιμά ότι οι τράπεζες πέτυχαν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κλείνοντας την πόρτα στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, η μεγαλύτερη όμως πρόκληση είναι η αντιμετώπιση των επισφαλειών εξ ου και το «μαξιλάρι» των κεφαλαίων ύψους 11 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «θα παραμείνει άθικτο μέχρι να ολοκληρωθούν τα stress tests της ΕΚΤ, με στόχο να καλυφθούν αν αυτό κριθεί απαραίτητο οι όποιες επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες».

Στο σημείο αυτό η Έκθεση επισημαίνει ότι «ορισμένες από τις παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά το δυσμενές σενάριο ήταν αισιόδοξες»!

Και στο βάθος νέο δάνειο!

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι έως το Μάιο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες.

Στη συνέχεια όμως θεωρεί πως υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ για το 2015 και σημειώνει τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη να καλύψουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ουσιαστικά με την επισήμανση αυτή ανοίγει την συζήτηση για την ανάγκη χορήγησης νέου δανείου στην Ελλάδα και σύναψης νέου μνημονίου.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ  

 

Πηγή: real.gr

 

 

Διαβάστε επίση

Τόμσεν:Βιώσιμο το χρέος και χωρίς κούρεμα

 

ς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ