ΔΝΤ: Καμπανάκι για νέα φούσκα στα hedge fund

Κινδύνους για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα εγκυμονούν μια σειρά κερδοσκοπικά fund, που αποτελούν τον σκιώδη τραπεζικό τομέα, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Global Financial Stability Report).

“Έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για τους δυνητικούς κινδύνους αναφορικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της βιομηχανίας διαχείρισης ενεργητικού (asset management industry), ως συνέπεια της επέκτασης του τομέα και των διαρθρωτικών αλλαγών στα χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Ο τομέας, ο οποίος περιλαμβάνει τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ETF, τα hedge fund και άλλους θεσμικούς επενδυτές, έχει διογκωθεί μετά την κρίση που ξέσπασε το 2007-8,  την οποία πολλοί κατηγορούν ότι προκάλεσε η κερδοσκοπική φρενίτιδα του συγκεκριμένου τομέα της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας. Σσήμερα το συνολικό ενεργητικό των εν λόγω fund  παγκοσμίως ξεπερνά τα 75 τρισ. δολάρια.

Το ΔΝΤ επισημαίνει σειρά από βασικούς κινδύνους, τους οποίους οι ρυθμιστικές αρχές και οι επενδυτές θα πρέπει προσέξουν ιδιαίτερα.

Ένας τεράστιος αριθμός περιουσιακών στοιχείων αστρονομικής αξίας διαχειρίζεται από έναν πολύ μικρό αριθμό θεσμικών επενδυτών. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην πορεία των επιτοκίων ή της παγκόσμιας οικονομίας, θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ-τσουνάμι διαμέσου των αγορών καθώς οι επενδυτές μετακινούνται από τις μετοχές, στα ομόλογα ή τα νομίσματα με το πάτημα ενός κουμπιού παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα enikonomia

Πώς παίζουν τα hedge fund με το ευρώ

Η Ελλάδα… πληρώνει

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ