«Διπλή» ενίσχυση για τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – Τι ισχύει για οικογένειες με παιδιά

«Διπλή» θα είναι η ενίσχυση που θα έχουν αυτό τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Από την μια «ενεργοποιείται» την 1η του ερχόμενου μήνα η «μόνιμη» αύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 8% και από την άλλη -στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση- θα τους χορηγηθεί εκτάκτως και ποσό που αντιστοιχεί στο μισό του μηνιαίου επιδόματος που τους αναλογεί. «Κερδισμένες» και οι οικογένειες με παιδιά, δικαιούχοι του επιδόματος Α21, οι οποίες θα λάβουν ως Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» μιάμιση μηνιαία δόση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ξεκινώντας από τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, επί της ουσίας τα ποσά που θα τους χορηγηθούν ως «έξτρα» ενίσχυση ενόψει των εορτών θα ξεκινούν από 54 και θα φτάνουν μέχρι και 486 ευρώ. Η έκτακτη ενίσχυση υπολογίζεται επί του νέου «φουσκωμένου» Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως αυτό θα διαμορφώνεται πλέον από την 1η Δεκεμβρίου.

Πόσο αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, τα ποσά αναδιαμορφώνονται με την αύξηση του 8% και ανέρχονται για τις αιτήσεις εκείνες που θα εγκριθούν από 1.12.2023:

  • σε 216 ευρώ αντί 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό,
  • 108 ευρώ αντί 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος,
  • 54 ευρώ αντί 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Έτσι, για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).

Η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων

Η αύξηση του εγγυημένου ποσού συμπαρασύρει και τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, το δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, τους 6 τελευταίους μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ποσά:

  • Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό 1.296 ευρώ (έναντι 1.200)
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 1.944 ευρώ (έναντι 1800 ευρώ)
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 2.268 ευρώ (έναντι 2.100 ευρώ)
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 2.592 ευρώ (έναντι 2.400 ευρώ)
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 2.916 ευρώ (έναντι 2.700 ευρώ)
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 3.240 ευρώ (έναντι 3.000 ευρώ)

Όπως επισημαίνεται, το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει πλέον το ποσό των 5.832 ευρώ (έναντι 5.400 ευρώ προ της αυξήσεως), ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Τι ποσά θα λάβουν ως «έξτρα» ενίσχυση οι οικογένειες με παιδιά

Έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21: Οι δικαιούχοι είναι περίπου 800.000 και θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση του επιδόματος που λαμβάνουν. Με άλλα λόγια, για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει τώρα κάθε γονιός το μήνα, το Δεκέμβριο θα πάρει εκτάκτως επιπλέον άλλα 150 ευρώ. Έτσι, συνολικά το ποσό, το οποίο θα του πιστωθεί στις γιορτές των Χριστουγέννων θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ (αρχικό επίδομα +έκτακτη ενίσχυση).

Τα ποσά, λοιπόν, που θα χορηγηθούν ως «έξτρα» ενίσχυση ενόψει των εορτών στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα ξεκινούν από 42 και θα φτάνουν μέχρι και 840 ευρώ.

Έτσι, για παράδειγμα ένας γονέας με δύο παιδιά και εισόδημα από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Σήμερα παίρνει 84 ευρώ επίδομα το μήνα, θα πάρει επιπλέον 126 ευρώ και τελικά αντί για 84 το Δεκέμβριο θα πάρει 210.

Μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά με εισόδημα από 10.000 μέχρι 15.000 ευρώ. Σήμερα για τα τέσσερα παιδιά παίρνουν επίδομα το μήνα 168 ευρώ, θα πάρουν επιπλέον 252 ευρώ, δηλαδή συνολικά από τα 168 ευρώ το Δεκέμβριο θα φτάσουν στα 420 ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ