Τη διευκόλυνση εισαγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τη Γαλλία, οι οποίες έχουν πληγεί εξαιτίας της επιβολής των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, ζήτησε ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ στις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας Βαγγέλη Αποστόλου και άλλα κυβερνητικά στελέχη.
«Είχα την ευκαιρία να συγχαρώ τους Έλληνες υπουργούς που συνάντησα -Νίκο Παππά, Γιώργο Σταθάκη, Σία Αναγνωστοπούλου, Βαγγέλη Αποστόλου – για τις θαρραλέες αποφάσεις και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να θέσει σε εφαρμογή τις γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει στην σύναψη του ευρωπαϊκού προγράμματος, που δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία. Η Γαλλία θα είναι και πάλι στο πλευρό της Ελλάδας όπως ήταν ως τώρα», είπε ο κ. Ντεζίρ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Γαλλική Πρεσβεία, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη σύναψη της συμφωνίας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τους Έλληνες υπουργούς, βρέθηκε η κρίση που αντιμετωπίζουν τρεις τομείς της γαλλικής κτηνοτροφίας – το βοδινό κρέας, το χοιρινό και το γάλα – μετά την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα, και ειδικά οι εξαγωγές βοδινού κρέατος. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% των γαλλικών εξαγωγών στο είδος αυτό.
«Μιλήσαμε με τον Έλληνα αν. υπουργό Γεωργίας για την άρση του ελέγχου κεφαλαίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή των αγροδιατροφικών προϊόντων από τη Γαλλία», είπε ο κ. Ντεζίρ, τονίζοντας ότι σκοπός είναι να φτάσουν τα προ κρίσης επίπεδα. Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων.
«Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν συμπληρωματικές οικονομίες στον αγροτικό τομέα. Συζητήσαμε για την προώθηση των αγροτικών μας ανταλλαγών. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για την προώθηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και την προστασία της ονομασίας προέλευσης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την διατλαντική εμπορική συμφωνία» ανέφερε ο κ. Ντεζίρ.
Οι δύο πλευρές μίλησαν επίσης για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, την αναδιάρθρωση και την αναμόρφωση του χρέους, καθώς και για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος υφυπουργός, χαρακτήρισε “πολύ χρήσιμη” την επίσκεψη, προκειμένου «να επιβεβαιώσει την πλήρη διαθεσιμότητά μας να δουλέψουμε με την Ελλάδα για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία, το σχέδιο Γιούνκερ και ένα μέρος των ιδιωτικοποιήσεων, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη».
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν βρίσκει τη συμφωνία ισορροπημένη, απάντησε ότι «η συμφωνία είχε ως πρώτο στόχο να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Προβλέπει δάνειο 86 δισ. ευρώ καθώς και το δάνειο γέφυρα των 7 δισ. ευρώ που ήδη εκταμιεύτηκε. Επιτρ��πει επίσης στην ΕΚΤ να επανακτήσει τον ρόλο της, ώστε να ξανανοίξουν οι τράπεζες και να αρθούν οι έλεγχοι των κεφαλαίων. Περιέχει επίσης την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους – πολύ σημαντικό για το μέλλον – και την κινητοποίηση 35 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την στήριξη της ανάπτυξης. Το σύνολο αυτό θα επιτρέψει την επιτυχία. Ωστόσο υπάρχουν δύσκολα μέτρα που απαιτούν προσπάθειες, φορολογικά μέτρα – είδαμε τον ΦΠΑ – αλλά ο στόχος είναι να ξεκινήσει η οικονομία μ’ αυτή τη μεγάλη χρηματοδότηση. Πολλές μεταρρυθμίσεις απαιτούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως η φορολογική δικαιοσύνη, ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και άλλες που αναφέρουμε, αλλά δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Η Ε.Ε. πρέπει να κινητοποιηθεί στο πλευρό της Ελλάδας για την επιτυχία του προγράμματος. Δόθηκαν επίσης και διευκρινήσεις όπως η δημιουργία Ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο θα βρίσκεται στην Ελλάδα με ελληνική διοίκηση, μέρος των κεφαλαίων του οποίου θα πηγαίνει για επενδύσεις. Είναι όλο αυτό το σύνολο που φτιάχνει το πρόγραμμα” ανέφερε ο κ. Ντεζίρ.
Απαντώντας για τις επαφές του με τους Έλληνες υπουργούς, ο Γάλλος υφυπουργός εξέφρασε τη “μεγάλη ικανοποίησή” του, πρώτον γιατί έγιναν “δύο αποφασιστικά βήματα με τις ψηφοφορίες του Κοινοβουλίου”, προς τη διαπραγμάτευση του τρίτου προγράμματος και επειδή είδε “μια κυβέρνηση πολύ ενεργοποιημένη για το μέλλον του προγράμματος”. Τέλος οι Έλληνες αξιωματούχοι τον συνεχάρησαν για τον ρόλο που έπαιξε η Γαλλία για τη σύναψη της συμφωνίας.
“Θα είμαστε ευτυχείς να γυρίσει οριστικά η σελίδα του Grexit και να δουλέψουμε για την επιτυχία”, είπε κλείνοντας τη συνέντευξή του, ενώ . επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Γαλλίας για τις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν με συμφέροντες όρους για την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Εξετάζονται μέτρα για την εξομάλυνση των εισαγωγών