Διαγραφή χρεών για σχεδόν 250.000 επαγγελματίες και αγρότες – Τι ανατροπές έρχονται για ένστολους

«Άφεση αμαρτιών» σε εκείνους που είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μπαίνουν επιδόματα του ΟΠΕΚΑ… από λάθος και παρόλα αυτά τα ξόδεψαν, δίνει το υπουργείο Εργασίας.  Αυτά όμως για τους… καλόπιστους! Στοπ στις ποινικές διώξεις όσων ρυθμίζουν τα χρέη τους στα Ταμεία και τα εξυπηρετούν κανονικά, διαγραφή χρεών για σχεδόν 250.000 επαγγελματίες, πλαφόν στις επικουρικές, ρυθμίσεις για ένστολους φέρνει το νέο «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Παύουν να αναζητούν οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ εκκρεμείς οφειλές ατόμων που είχαν εισπράξει χωρίς να έχουν δικαίωμα επιδόματα του Οργανισμού! Η υπόθεση έχει ως εξής: Στο πλαίσιο ελέγχων το Κράτος εντόπισε -καθυστερημένα – πολλές περιπτώσεις πολιτών που λάμβαναν επιδόματα – κυρίως αναπηρικά, συνήθως μέσω Δήμων – χωρίς να τα δικαιούνται. Οι υπηρεσίες διέκοψαν την καταβολή τους, αναζητώντας αναδρομικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά,

Σε ποιους θα δοθεί… «άφεση αμαρτιών» 

Έρχεται λοιπόν το Υπουργείο Εργασίας και κρίνει πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα «ξόδεψαν»… καλόπιστα, οπότε δεν υπάρχει πλέον λόγος το Κράτος να διεκδικεί αυτά τα ποσά!

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών υιοθετούνται ευνοϊκά μέτρα, με διάκριση μεταξύ αμέλειας και δόλου, όπως η τριετής παραγραφή οφειλών, η δυνατότητα εξόφλησής τους με δόσεις ή συμψηφισμούς με μελλοντικές καταβολές, καθώς και η μη αναζήτηση πολύ χαμηλών οφειλών (κάτω των 50 ευρώ). Λαμβάνεται έτσι υπόψη η καθυστέρηση του κράτος στους ελέγχους και γίνεται σεβαστή η καλή πίστη των αναπήρων για τα επιδόματα.

Παύει ακόμη η υφ’ όρον ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη επιβεβαίωση τήρησης της ρύθμισης στο δικαστήριο.  Ουσιαστικά θα δοθεί το δικαίωμα στους συνεπείς στους συνεπείς που έχουν κάνει ρύθμιση, η υπόθεσή τους να μπαίνει στο αρχείο, και να βγαίνει εάν και εφόσον πάψουν να είναι συνεπείς

«Κερδισμένοι» από την διαγραφή χρεών 

Υιοθετείται με το ίδιο νομοσχέδιο, όριο παραγραφής ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ από τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους τα 10 έτη, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε πως η 20ετής παραγραφή, η οποία ίσχυε μέχρι σήμερα, είναι αντισυνταγματική.

Η ρύθμιση καλύπτει μόνο όσους δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές από τον ΕΦΚΑ, δεν αφορά, δηλαδή, το σύνολο όσων χρωστούν στον ΕΦΚΑ. Με άλλα λόγια μιλάμε για παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον ΕΦΚΑ. Όσες έχουν αναζητηθεί, δεν παραγράφονται.

«Κερδισμένοι» από τη μείωση του χρόνου παραγραφής εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με μη βεβαιωμένα χρέη. Με την παραγραφή ενός μέρους των οφειλών, και εφόσον το εναπομείναν χρέος δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες, η πόρτα της συνταξιοδότησης θα ανοίξει. Από 1/1/2027 ο χρόνος παραγραφής μειώνεται στα πέντε έτη.

Η αύξηση των δόσεων για χρέη στα ταμεία 

Με άλλη διάταξη στο σχετικό νομοσχέδιο, οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 θα γίνουν 24, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την Εφορία. Θα υπάρξει δικαίωμα μετατροπής στο νέο καθεστώς για όσους βρίσκονται ήδη σε καθεστώς καταβολής δόσεων, έτσι ώστε να περιοριστεί η μηνιαία επιβάρυνσή τους. Το ελάχιστο μηνιαίο ποσό της δόσης θα είναι 50 ευρώ.

Μπαίνει ακόμη «πλαφόν» στις επικουρικές και διευθετούνται ζητήματα που αφορούν στις συντάξεις των ενστόλων.

Συγκεκριμένα:

  • Επεκτείνεται σε όλους τους ενστόλους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές. Πλέον όσοι ένστολοι εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία) από τη σχετική ρύθμιση αποκτούν πλέον το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).
  • Θεσπίζεται πλαφόν σε υψηλές επικουρικές συντάξεις, ίσο με το 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40€ /μήνα). Η παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία δεδομένου ότι με βάση τη νομοθεσία του 2015-2016 οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι εισφορές αυτές ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν θεωρητικά σε πάρα πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις (ακόμα και 15.000 ευρώ το μήνα ή ακόμα και παραπάνω).
  • Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), η οποία θεσπίστηκε για τη στήριξη της βιωσιμότητας του εν λόγω Ταμείου. Το ΤΠΔΥ είναι πλέον βιώσιμο και δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της ειδικής εισφοράς που σταματά να παρακρατείται από τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους η κράτηση δεν ήταν ανταποδοτική.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ