Χρέη: Δικαστική απόφαση “βόμβα” για συντάξεις

Δικαστική “βόμβα” για χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένη με χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ προς τον ΕΦΚΑ. 

Πρόκειται για ασφαλισμένη που είχε χρέη 86.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και η οποία προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να της χορηγηθεί σύνταξη είτε με υπολογισμό λιγότερων ετών ασφάλισης, είτε με την καταβολή της οφειλής σε δόσεις είτε με τη χορήγηση σύνταξης για τα έτη που έχει καταβάλει εισφορές και επικαλέστηκε την δεινή οικονομική της κατάσταση και τα προβλήματα υγείας της,

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (με την υπ’αριθ. 16015/2020 απόφασή του) έκανε δεκτή αυτή την προσφυγή και υποχρέωσε τον ΕΦΚΑ να καταβάλλει κανονικά την σύνταξη στην ασφαλισμένη.

Σημειώνεται ότι πριν από την απόφαση του Πρωτοδικείο Αθηνών, ο ΕΦΚΑ είχε αναστείλει την καταβολή της σύνταξης στην ασφαλισμένη λόγω ανεξόφλητης οφειλής των 86.000 ευρώ, καθώς το χρέος αυτό ήταν  4 φορές πάνω από το πλαφόν που ορίζει ο νόμος.

Από την πλευρά του ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση. Όμως σήμερα με την απόφαση υπ’ αριθμόν 2309/2022 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης απορρίφθηκε. Συνεπώς επιβλήθηκε στον ΕΦΚΑ να καλύψει και τα δικαστικά έξοδα της συνταξιούχου.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση  εδώ

Συντάξεις:  Όλα όσα αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία για τα χρέη

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να λάβει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας σύνταξη δεν πρέπει να έχει χρέη άνω των 20.000 ευρώ και εάν είναι αγρότης δεν θα πρέπει να έχει χρέος άνω των 6.000 ευρώ.

Πηγή enikonomia.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ