Διαγνωστικά κέντρα: Η απάντηση Πλεύρη προς Ξανθό

Διευκρινίσεις για το θέμα των διαγνωστικών εργαστηρίων έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με αφορμή τα όσα δήλωσε  νωρίτερα ο  τομεάρχης  Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας  Ξανθός.

Όπως είπε  ο κ. Ξανθός, «από αύριο οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας προχωρούν σε τριήμερη κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για τη δυσβάστακτη και μη διαχειρίσιμη πλέον μορφή που έχει πάρει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), λόγω της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η κινητοποίηση  αυτή, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για την επιβίωση ενός  κλάδου που καλύπτει σημαντικές  υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας,  αντιμετωπίζεται από τον Υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη με απειλές και εκβιασμούς και όχι με διάθεση διαλόγου για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης».
Επίσης ο κ Ξανθός πρότεινε:
1. Να αναγνωριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος και η ανάγκη  πολυεπίπεδων  διαρθρωτικών παρεμβάσεων  ώστε να περιοριστεί το claw back σε βιώσιμα επίπεδα για τους παρόχους υγείας.
2. Να ελεγχθεί αξιόπιστα  η  ζήτηση  εργαστηριακών εξετάσεων μέσω επιστημονικά έγκυρων  διαγνωστικών πρωτοκόλλων.
3. Να υπάρξει σταδιακή αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις και η σύγκλισή τους με τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρώπης.
4. Να αυξηθεί η δυναμικότητα  (capacity)  των δημόσιων εργαστηρίων ώστε να μειωθεί η ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Η κατά προτεραιότητα  στήριξη του ΕΣΥ σε τομείς που υπολείπεται όπως η διάγνωση, είναι το πρόταγμα της μετα-covid εποχής.
5. Να διασφαλιστεί η  δίκαιη  κατανομή του claw back, με βάση τη  συμβολή  κάθε είδους εξετάσεων ή παρόχων στη συνολική ετήσια υπέρβαση του προϋπολογισμού.
6. Να καταργηθεί η προείσπραξη του 70% του claw back κάθε μήνα, που είναι εκτός λογικής και έχει επιβαρύνει δραματικά το πρόβλημα.
7. Στη λογική της ελάφρυνσης της κοινωνίας και της οικονομίας από ιδιωτικά χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια  της πανδημίας, να υπάρξει ειδική μέριμνα για διαγραφή μέρους των επιπλέον χρεών που έχουν επιφορτιστεί τα διαγνωστικά εργαστήρια  και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, λόγω της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους  αυτή την περίοδο και άρα του αυξημένου claw back.
8. Να θεσμοθετηθεί και για τα εργαστήρια η ιδέα του «αναπτυξιακού clawback», δηλαδή η δυνατότητα συμψηφισμού χρεών με επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και ανάπτυξη νέων καινοτόμων διαγνωστικών υπηρεσιών.
9. Να επανεξεταστεί πλήρως η ιδέα των ποιοτικών κριτηρίων για τη σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους και να υπάρξουν  θεσμικές εγγυήσεις  ότι δεν θα παγιωθεί  η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων που ανήκουν σε ελευθεροπαγγελματίες γιατρούς.
10. Να μην υλοποιηθεί η πρόσφατη ρύθμιση για κατάργηση  της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (εξειδικευμένου ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ) και η εκχώρηση της αρμοδιότητας  του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο (real time) σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Η απάντηση Πλεύρη

διαγνωστικά

Για τα διαγνωστικά εργαστήρια απάντησε στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης είπε: «Ο κ. Ξανθός να ασχοληθεί με το δυσθεώρητο claw back των διαγνωστικών που άφησε φορτώνοντάς τα με σωρεία εξετάσεων χωρίς να μεταφέρει κανέναν επιπλέον πόρο. Ήδη για το 2020 διασφαλίσαμε 15 εκατ. επιπλέον, για το 2021 57 εκατ. επιπλέον για τα διαγνωστικά και αναμένεται ανάλογη ενίσχυση για το 2022. Παράλληλα προχωράμε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων όπως ο real time έλεγχος, η εφαρμογή των πρωτοκόλλων και τα ποιοτικά κριτήρια. Όσον αφορά τα περί έλλειψης διαλόγου μέσα σε 9 μήνες έχουμε δει τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων περισσότερες φορές από όσες τους είδαν οι υπουργοί Υγειας του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 έτη και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι επί της θητείας μας για πρώτη φορά είδαν αύξηση των προϋπολογισμών τους»

,

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ