Παρεμβάσεις σε 3 μέτωπα με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων επιχειρεί η κυβέρνηση: Αύξηση συντάξεων, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αλλά και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα επιφέρει είτε άμεση, είτε έμμεση αναπροσαρμογή των αποδοχών για σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Και τα τρία αυτά μέτρα έχουν «κλειδώσει» ενόψει ΔΕΘ.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Είναι άλλωστε σχεδόν απίθανο να μην συμπεριλαμβάνεται κάποιο από αυτά το «πακέτο» που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, καθώς οι εκτιμήσεις για συνέχιση της ενεργειακής κρίσης και το επόμενο έτος υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να κάνει «χειρουργικές» κινήσεις στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που διαθέτει, ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματα.
Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό
Μία από αυτές τις κινήσεις είναι η αναπροσαρμογή των κατώτατων αμοιβών των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, πιθανόν ακόμη και στις αρχές του 2023, οδηγώντας τες στο προμνημονιακό επίπεδο των 751 ευρώ (μικτά) έναντι των 713 ευρώ που ισχύουν φέτος τον Μάιο.
Καθαρά, δηλαδή, στη βάση των σεναρίων αυτών, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να ανέλθει στα 644 ευρώ έναντι 611 ευρώ που είναι σήμερα.
Η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη για όσους εργαζομένους έχουν κατοχυρώσει το 2012 επίδομα τριετίας.
Επίσης άλλο είναι κρίσιμο στοιχείο συνιστά το ότι άλλο ένα κρίσιμο στοιχείο είναι μία νέα αύξηση του κατώτατου μισθού (τον Μάιο, σύμφωνα με τα υφιστάμενα σενάρια) θα οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των επιδομάτων ανεργίας αλλά και των μισθών μεγάλης μερίδας επιδοτούμενων ανέργων – διευρύνοντας έτσι το δίχτυ κοινωνικής προστασίας τους.
Αυξήσεις … δια της πλαγίας
Αυξήσεις… δια της πλαγίας θα δουν και όσοι πλήρωναν στην εφορία τον λογαριασμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης! Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους από την κατάργηση της εισφοράς καθώς η επιβάρυνση από τον φόρο –ο οποίος επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 – είναι σήμερα κλιμακωτή με συντελεστές 2,2%-10% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Για τη συντριπτική πλειονότητα η αύξηση στις μηνιαίες καθαρές αποδοχές κυμαίνεται από 1,83 έως 23 ευρώ ενώ για εισοδήματα πάνω από 2.500 ευρώ το μηνιαίο όφελος φθάνει και τα 1.280 ευρώ.
Από την κατάργηση της εισφοράς δεν θα έχουν κανένα κέρδος όσοι έχουν ετήσιο καθαρό, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, εισόδημα έως 12.000 ευρώ δηλαδή μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ καθώς η εισφορά που εφαρμόστηκε το 2011 επιβάλλεται στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους έχουν καταργηθεί τα Δώρα και συνεπώς το ετήσιο εισόδημα τους προκύπτει από τον άθροισμα 12 και όχι 14 μισθών με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο αριθμός εκείνων που ξεπερνούν το όριο των 12.000 ευρώ και επιβαρύνονται σήμερα με την εισφορά. Για αυτό το λόγο υπολογίζεται ότι συνολικά οι ωφελημένοι είναι γύρω στους 500.000 σε σύνολο πάνω από 3 εκατ.
Έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια οι απόμαχοι της εργασίας, θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται. Σε συνδυασμό δε, με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και την πληρωμή των τελευταίων «πακέτων» αναδρομικών, η βελτίωση του εισοδήματος τουλάχιστον των 2/3 του συνόλου των συνταξιούχων θεωρείται δεδομένη.
Στην πράξη, με τις καταβολές του Δεκεμβρίου, που αντιστοιχούν στις συντάξεις Ιανουαρίου 2023, περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις που βάσει των έως σήμερα σχεδιασμών δεν αποκλείεται να προσεγγίζουν το 6%-6,5%.
Έτσι, συνταξιούχος με σύνταξη 1.200 ευρώ θα λάβει 5,5 ευρώ αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Από τον επανυπολογισμό και μετά τον μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, θα λάβει στο πλαίσιο της 4ης δόσης 13 ευρώ, ενώ εάν αποφασιστεί αύξηση της τάξης του 6%, θα λάβει επιπλέον 73,11 ευρώ. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην «τσέπη» του θα λάβει 1.291,6 ευρώ.
Πηγή: enikonomia.gr