Χιόνης στον Realfm 97,8: Αναγκαία πολλά αμορτισέρ στις προβλέψεις μας για την οικονομία

«Η κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, αξιολογώντας όλη την πορεία μας μέσα στο 2022, έχει κάποια αρνητικά στοιχεία αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ πιο άσχημη αν δεν υπήρχε αυτή η ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας με την στήριξη και λόγω COVID αλλά και με την ενεργειακή κρίση. Η ανάπτυξη που είδαμε με τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις τροφοδότησαν και την αγορά εργασίας και το βιοτικό επίπεδο» δήλωσε ο Διονύσης Χιόνης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Όπως είπε ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το δύσκολο κομμάτι είναι να δούμε τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα με τον προϋπολογισμό του 2023. «Έχουμε πολλές αβεβαιότητες. Έχουμε μια αβεβαιότητα που έχει να κάνει με τη γεωπολιτική. Αρκεί μια απόφαση του Πούτιν για να ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς της ΕΕ και της ΕΚΤ. Είναι ο πληθωρισμός αλλά είναι και η εσωτερική πολιτική αστάθεια που κακά τα ψέματα θα πλήξει την ελληνική οικονομία κατά το ήμισυ του χρόνου που έχουμε μπροστά μας. Αν πάμε σε ένα σενάριο δύο εκλογών, αντιλαμβάνεστε ότι η προεκλογική περίοδος των πρώτων εκλογών, ο σχηματισμός κυβέρνησης και οι δεύτερες εκλογές είναι τουλάχιστον 3 μήνες. Είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά κάνουν δύσκολη την οποιαδήποτε πρόβλεψη».

«Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε πολλά αμορτισέρ στις προβλέψεις μας για να μπορούμε να προσαρμοστούμε. Διαφορετικά δεν είναι ότι θα πέσουμε έξω στις προβλέψεις μας, αλλά ότι θα ακυρωθεί το σύνολο της οικονομικής πολιτικής. Αν πέσουμε έξω στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, δεν είναι κάτι απλό, θα αλλάξει τα πάντα στην ελληνική οικονομία» συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ