Χατζηθεοδοσίου: «Στη ΔΕΘ κρίνεται η βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων»

Άρθρο Προέδρου Ε.Ε.Α και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου

Βρισκόμαστε μια ανάσα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τα μέτρα στήριξης ενόψει του επερχόμενου πολύ δύσκολου χειμώνα. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που έχουν ήδη βομβαρδιστεί από προειδοποιήσεις για την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουμε μπροστά μας, προσβλέπουν με αγωνία στις εξαγγελίες ευελπιστώντας ότι η κυβέρνηση θα πράξει το αυτονόητο ώστε όλοι μαζί να βγούμε ζωντανοί και όρθιοι από μια τόσο δύσκολη κατάσταση.

Καθημερινά ακούγονται και γράφονται μια σειρά παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, θα ακουστούν από τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της ΔΕΘ ως ο κορμός της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για το – και εκλογικό – έτος 2023. 

Το ύψος των μέτρων θα καθοριστεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ανάλογα με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες: ανάπτυξη, πληθωρισμό, δημόσια έσοδα, τουρισμό, αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τα μέτρα που επεξεργάζεται η Ε.Ε. για την ενέργεια.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι προαναγγελίες και οι όποιες πληροφορίες για τα μέτρα δεν περιλαμβάνουν μια σειρά παρεμβάσεις τις οποίες έχουμε κατ’ επανάληψη προτείνει επειδή είναι απολύτως απαραίτητες για να προστατευθούν αποτελεσματικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις:

  • Την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μέτρο το οποίο εφαρμόζεται ήδη από χώρες της Ε.Ε., ενώ μελετάται και σε επίπεδο Ένωσης.
  • Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να διατηρηθούν οι μίνιμουμ αντοχές των καταναλωτών, από τις δυνατότητες των οποίων εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
  • Τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, ώστε τα νοικοκυριά να είναι σε θέση να προμηθεύονται τα απαραίτητα αγαθά.
  • Τη θέσπιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών.
  • Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ένα μέτρο που έχει παραμείνει από την εποχή των μνημονίων και που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί εδώ και καιρό.
  • Είναι, επίσης, απαραίτητο να διασφαλιστεί αποτελεσματικότερη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων θα διατεθεί προς τις επιχειρήσεις με τη μορφή δανείων. Αυτό σημαίνει ότι για το 85% περίπου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα, οι ευκαιρίες να αντλήσουν πόρους για την ανάπτυξή  τους θα είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Οπότε απαιτείται επανασχεδιασμός της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτο χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Θεωρούμε πως τα βήματα αυτά μπορούν να προσφέρουν τη βάση βιωσιμότητας για το σύνολο της κοινωνίας. Έχει φτάσει η στιγμή για πιο γενναία μέτρα καθώς οι επιδοτήσεις, όπως έχει ήδη δείξει η πραγματικότητα, δεν «χτυπάνε» το πρόβλημα στη ρίζα του.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ