Χαμός με τα fake news για capital control

Χαμός επικρατεί από το πρωί με αφορμή δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και πληροφορίες που διακινήθηκαν στα social media ότι επιβάλλονται capital controls, ιδίως μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην οποία αναφέρονταν τα έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Πολλοί ήταν εκείνοι που διακίνησαν την πληροφορία ότι επανέρχονται οι περιορισμοί στα ποσά των χρημάτων που μπορούμε να “σηκώσουμε” από την τράπεζα. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αυτό που επισημαίνει είναι ότι από σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα, με φυσική παρουσία για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό ορισμένες συναλλαγές και συγκεκριμένα θα γίνονται μέσω ΑΤΜ μεταξύ άλλων:

-Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.

-Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

Όπως είπε στον Realfm 97,8, και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου, η αρχισυντάκτρια του οικονομικού ρεπορτάζ της “Realnews”, Αναστασία Παπαϊωάννου “σε καμία περίπτωση δεν έχουμε capital controls. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έβγαλε μια ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι για την προστασία των εργαζομένων και του κοινού εξαιτίας του κορονοϊού οι αναλήψεις έως 400 ευρώ θα γίνονται μέσω ΑΤΜ ενώ αν θέλει κάποιος παραπάνω χρήματα μπαίνει στο κατάστημα. Όλα αυτά για να μην υπάρχει συνωστισμός και πόσω μάλλον όταν τις ημέρες αυτές πληρώνονται και οι συντάξεις. Η ανάληψη δε, των 400 ευρώ έχει εφαρμοστεί από τις αρχές του χρόνου από μια τράπεζα στο πλαίσιο του “μειώνουμε τα καταστήματα, τα κάνουμε όλα σταδιακά ψηφιακά” και σκόπευαν να το κάνουν κι άλλες τράπεζες. Έρχεται η κρίση του κορονοϊού και πλέον το εφαρμόζουν όλες οι τράπεζες”.

Ακούστε το ηχητικό:

Γεωργιάδης για capital control: Ανεύθυνες πληροφορίες, δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, που τόνισε μεταξύ άλλων: 

«Ανεύθυνες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με διάφορες ανακοινώσεις περί επιβολής capital control κατά τον τρόπο που ακούστηκαν σήμερα αποτελούν πρωτοφανείς προσπάθειες να βλάψουν και να πλήξουν πραγματικά τη χώρα. Κανένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται καθώς το τραπεζικό μας σύστημα είναι απολύτως σταθερό ίσως και από τα πλέον σταθεράς σήμερα στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.