Bloomberg: Το αίνιγμα της χρεοκοπίας και του Grexit

Απαντήσεις δίνει το Bloomberg σε 10 ερωτήσεις γύρω από τη στάση πληρωμών και την έξοδο από το ευρώ, σε μια προσπάθεια να απλοποίησει την πολύπλοκη εξίσωση της “ελληνικής τραγωδίας” μέσα στο “παγκόσμιο δράμα”.

Τι είναι χρεοκοπία;

Σύμφωνα με το Investopedia.com, είναι η αδυναμία να πληρώσει κάποιος τοκοχρεολύσια όταν πρέπει. Όταν ο οφειλέτης δεν είναι σε θέση να τηρήσει τη νομική υποχρέωση της αποπληρωμής ενός χρέους.

Πόσο χρέος έχει η Ελλάδα;

Περίπου 313 δισ.ευρώ, τα περισσότερα πληρώνονται μετά το 2021. Οι βραχυπρόθεσμες προθεσμίες της Ελλάδας είναι στις 6 και 12 Μαΐου. Πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 1 δισ. ευρώ. Η μεγάλη κρίση, όμως, θα προκύψει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν πρέπει να πληρώσει την ΕΚΤ σχεδόν 7 δισ. ευρώ.

Τι θα συμβεί αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ;

Θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Όταν περάσουν δύο εβδομάδες από την καθυστέρηση, το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα στον οφειλέτη για τη σοβαρότητα της αθέτησης των υποχρεώσεων. Μετά περνάει ένα διάστημα άλλων δύο εβδομάδων και αν πάλι δεν έχει πληρωθεί το χρέος, το ΔΝΤ κηρύσσει τη χώρα εκπρόθεσμη. Αυτό θα προκαλέσει cross-default.

Τι είναι το cross-default;

Αν η Ελλάδα αποτύχει να πληρώσει το ΔΝΤ, τότε οι άλλοι πιστωτές θα δηλώσουν πως υπάρχει στάση πληρωμών έναντι και των δικών τους χρεών. Τότε θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν την άμεση εξόφληση του συνόλου των δανείων τους, μια διαδικασία γνωστή ως «επιτάχυνση». Στη συνέχεια ακολουθούν άλλοι δανειστές – ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του. Το ελληνικό χρέος διαθέτει μια ποικιλία δομών με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις και διέπεται κυρίως από το ελληνικό και το αγγλικό δίκαιο.

Τι θα γίνει με τα CDS;

ΟΙ διαχειριστές στα παράγωγα συμβόλαια ασφάλισης στις προθεσμιακές αγορές θα πρέπει να λάβουν πρώτα αίτημα για να αποφανθούν εάν υπάρχει «πιστωτικό γεγονός». Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 622 ανοιχτά συμβόλαια που καλύπτουν ένα καθαρό ποσό της τάξης των 592 εκατ. δολ. Τα συμβόλαια αυτά είναι από το 2012, μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τι θα σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες μια στάση πληρωμών;

Θα εξαρτηθεί από τη στάση της ΕΚΤ. Ο Ντράγκι έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει να δίνει τον ELA στις ελληνικές τράπεζες όσο οι δανειστές διαθέτουν επαρκή ασφάλεια. Ωστόσο, σε περίπτωση μη πληρωμής προς την ΕΚΤ, αυτή μπορεί να τραβήξει την πρίζα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κάτι που θα προκαλούσε πανικό και θα οδηγούσε σε έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων.

Πώς θα λειτουργήσουν οι έλεγχοι κεφαλαίων;

Στην Ελλάδα; Όχι πολύ καλά! Σε αντίθεση με την Κύπρο η οποία φέτος βγήκε από αυτό το δεσμευτικό καθεστώς, στην Ελλάδα πολλοί καταθέτες έχουν πάρει τα χρήματά τους αλλού.

Τι είναι αυτό το TARGET2;

Είναι το σύστημα πληρωμής που ορίζει η ΕΚΤ και επιτρέπει την ελεύθερη ροή των ευρώ που δημιουργεί κάθε εθνική τράπεζα των 19 χωρών της Ευρωζώνης. Το 2012 πέρασαν , κατά μέσο όρο 1,9 τρισ. ευρώ των συναλλαγών την ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ. Παρακολουθεί, επίσης, ποιος οφείλει τι και σε ποιον και βάσει αυτού, η Ελλάδα βρέθηκε στο τέλος Μαρτίου με μια τρύπα 96 δισ.ευρώ προς τους εταίρους της.

Όσο η Ελλάδα παραμένει επισήμως στη ζώνη του ευρώ – ακόμη και αν κυκλοφορήσει παράλληλο νόμισμα – οι υποχρεώσεις της χώρας προς το Target2, θα δημιουργεί πολιτική ανησυχία, όχι οικονομική. Ωστόσο, η απώλεια της πρόσβασης στο TARGET2 θα μεταφέρει το πρόβλημα και στη συνέχεια κι άλλες κεντρικές τράπεζες θα έχουν απώλειες ανάλογα με το μερίδιο τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Τι γίνεται με τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Μια χρεοκοπία της χώρας, μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχο πρόβλημα και στις εταιρείες. Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, θα βρεθούν στο στόχαστρο των δανειστών που θα σπεύσουν να τα αρπάξουν. Οι έλεγχοι κεφαλαίων θα υποχρεώσουν τις ελληνικές εταιρείες να επαναπατρίσουν κεφάλαια που έχουν στο εξωτερικό και να απαγορεύσουν πληρωμές μερισμάτων. Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εισαγάγει παράλληλο νόμισμα ( IOUs) που θα αντικαθιστούσε τα ευρώ που λείπουν.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ;

Υπάρχει η άποψη ότι η Ελλάδα είναι δυνατό να βγει από το ευρώ, μόνο εάν εγκαταλείψει την ΕΕ. Κατά άλλους, αρκεί η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Κοντολογίς, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι χρονοβόρα, επώδυνη και βρόμικη διαδικασία. Η κρίσιμη προθεσμία, σύμφωνα με το Bruegel, είναι ο Ιούνιος οπότε και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βρει άλλα χρήματα στον πάτο του βαρελιού.

Δείτε επίσης

Moody’s: Καμιά υποτίμηση στο Grexit

Πτώση πετρελαίου δεν σημαίνει αυτόματα ανάκαμψη

DWI: Kλίμα Grexit παρόμοιο με της Lehman το 2008 – ΒΙΝΤΕΟ

Financial Times: Τεστ αντοχής για στάση πληρωμών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ