Από 3 παράγοντες θα εξαρτηθεί η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα – Όλα όσα είπε ο Σταϊκούρας

Από τους 3 παράγοντες  θα εξαρτηθεί η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού στα Παραπολιτικά από τι θα εξαρτηθεί εάν θα γίνει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα.

” Υλοποιούμε ένα πλέγμα μέτρων που έχει να κάνει και με τη φορολόγηση αλλά έχει να κάνει και με την επιδότηση συγκεκριμένων νοικοκυριών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη συνεπώς πάνω σε αυτό το συνδυασμό θα κινηθούμε και το επόμενο χρονικό διάστημα. Το τι ακριβώς θα υλοποιήσουμε και το πώς θα το υλοποιήσουμε εξαρτάται:

  • Πρώτον από το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.
  • Δεύτερον από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα διότι τον επόμενο μήνα έχουμε να καταθέσουμε το πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού ’22 και προϋπολογισμού του ’23 στην ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα εκεί πρέπει να κάνουμε καινούργιες εκτιμήσεις για ανάπτυξη, για πληθωρισμό, για εκτέλεση του προϋπολογισμού κοκ.
  • Και τρίτο ουσιώδες στοιχείο θα εξαρτηθεί από το πώς θα βεβαιωθούμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις μας καταλήγουν στον πολίτη, δεν χάνονται δηλαδή στην εφοδιαστική αλυσίδα”, απάντησε.

Μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση  και μεταφορές: Επεκτείνεται το μέτρο 

ΦΠΑ

Επίσης μίλησε και για το θέμα του μειωμένου  ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές. Όπως είπε ” είχαμε ψηφίσει στον προϋπολογισμό ο μειωμένος ΦΠΑ στη εστίαση και στις μεταφορές  να είναι  μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η κυβέρνηση επιδιώκει- ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί -να επεκταθεί αυτό το μέτρο μέχρι το τέλος του 2022. Αυτό σημαίνει 250 εκατ. ευρώ έξτρα φέτος στον προϋπολογισμό”.

 Τι θα γίνει με την  εισφορά αλληλεγγύης

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το υπουργείο έχει θέσει δύο προτεραιότητες για  το 2023.

ΦΠΑ

“Το 2023 έχουμε θέσει δύο προτεραιότητες: Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλη την κοινωνία, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά μόνιμο τρόπο και τη μονιμοποίηση της μείωσης των  ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και πάλι για το σύνολο της κοινωνία. Αυτά είναι 2,1 δισ. ευρώ. Ο στόχος παραμένει. Όμως αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο τι πράττουμε σήμερα για να πετύχουμε όσο μπορούμε το καλύτερο αποτέλεσμα στο μέλλον”, τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ