Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες επικουρικές – Τι αλλάζει

Θέμα χρόνου είναι πλέον η εφαρμογή του νέου συστήματος για τις επικουρικές στη χώρα μας.

Ο νέος νόμος, που αλλάζει ριζικά το τοπίο της επικούρησης, έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς αναμένεται η δεύτερη ανάγνωση του, ενώ θα ακολουθήσει η εισαγωγή του στην Ολομέλεια για συζήτηση.

Εκεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα ανοίξει τα χαρτιά της για την νέα επικουρική σύνταξη, έχοντας στη φαρέτρα σειρά μελετών που μαρτυρούν ότι το επικουρικό ταμείο θα πρέπει να αλλάξει τρόπο λειτουργίας προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Το νέο σύστημα θα είναι κεφαλαιποιητικό και όχι αναδιανεμητικό, ενώ η πεμπτουσία του θα είναι οι ατομικοί κουμπαράδες. Το νέο πλαίσιο θα απευθύνεται σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1η Ιανουαρίου 2022) και τους σημερινούς εργαζόμενους έως 35 ετών, που θα επιλέξουν να ενταχθούν χωρίς να αλλάζει το ύψος των εισφορών τους.

Συντάξεις Επικουρικές

Επικουρικές: Δύο δικλείδες ασφαλείας για τους ασφαλισμένους

Το νέο σύστημα συνοδεύεται από διπλή δικλείδα ασφαλείας: Η πρώτη, που αφορά στους νέους ασφαλισμένους, είναι η εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης.

Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά στις διεθνείς αγορές και δεν πάνε καλά οι επενδύσεις, κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό.

Η δεύτερη που αφορά στους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, έγκειται στην δέσμευση ότι από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση δεν θα επηρεαστεί ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος, θα υπάρχει μάλιστα ρητή εγγύηση στο νόμο επ’ αυτού.

Και τούτο διότι όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει θα καλυφθεί χωρίς προβλήματα από τον προϋπολογισμό.

Έρχονται…αυξήσεις σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας

Τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και αρκετά στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι με το νέο επικουρικό που σχεδιάζεται εξασφαλίζονται σημαντικές αυξήσεις έως και 68% για τους μελλοντικούς δικαιούχους επικουρικών συντάξεων.

Κι αυτό, γιατί οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν θα τροφοδοτούν τις τρέχουσες συντάξεις, αλλά θα αποταμιεύονται, θα επενδύονται και θα πληρώνουν την μελλοντική σύνταξη του ασφαλισμένου.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ