Αντικειμενικές αξίες: Έρχονται ανατροπές – Ποιοι Δήμοι σπεύδουν για ενστάσεις λίγο πριν από το τέλος της προθεσμίας

Αν και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε στη Βουλή πως δεν αποδεικνύεται από τους αριθμούς ότι υπήρξαν πολίτες που έχασαν επιδόματα ή άλλες κοινωνικές παροχές επειδή αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, εντούτοις δεκάδες Δήμοι «τρέχουν» να υποβάλουν ένσταση προς το υπουργείο Οικονομικών για υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές ζώνης της περιοχής τους. Η σχετική προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η σπουδή αυτή των τοπικών αρχόντων να προλάβουν τη σχετική προθεσμία δεν είναι αποσυνδεδεμένη από τις καταγγελίες δημοτών ότι βρέθηκαν από τη μια ημέρα στην άλλη, εκτός κοινωνικών παροχών όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για το ρεύμα, γιατί εμφανίστηκαν να έχουν στην κατοχή τους μεγαλύτερης αξίας ακίνητα –λόγω της αύξησης των αντικειμενικών – και ξεπέρασαν τα όρια των περιουσιακών κριτηρίων, σύμφωνα με το enikonomia.gr

Ποιοι Δήμοι ετοιμάζονται για αιτήσεις

Τώρα οι περισσότεροι Δήμοι βλέπουν πως έχουν μια ευκαιρία να το αλλάξουν αυτό, πόσω μάλλον όταν μια πιθανή μείωση των τιμών ζώνης θα «κουρέψει» και τον ΕΝΦΙΑ. Ήδη ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος της χώρας, έκανε την κίνησή του «σέρνοντας τον χορό» και ακολουθούν και άλλοι δεκάδες δήμοι υποβάλλοντας ενστάσεις. Ενστάσεις αναμένεται να κατατεθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείο Οικονομικών και από νησιωτικές περιοχές όπως για παράδειγμα η Αστυπάλαια, η Κως και η Κεφαλλονιά όπου οι τιμές ζώνης σχεδόν διπλασιάστηκαν αλλά και από Δήμους όπως η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η Χερσόνησος στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και του Ναυπλίου.

Εξαιρετικά πιθανό είναι να ζητηθούν διορθώσεις και από Δήμους της Αττικής (πλην του Δήμου της Αθήνας) όπου οι τιμές ζώνης ναι μεν αυξήθηκαν σημαντικά ωστόσο, η αναπροσαρμογή δεν οδήγησε στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Ήδη ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου κινείται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στη Δάφνη, το Καματερό και τη Νέα Πέραμο.

Στις περιοχές αυτές οι τιμές ζώνης πάντως θεωρήθηκαν πολύ χαμηλές και υπό αυτή την έννοια μοιάζει δύσκολο να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις από την επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες για όσες ενστάσεις γίνουν δεκτές θα επαναληφθεί η διαδικασία καθορισμού τιμών εκκίνησης. Ωστόσο, οι νέες τιμές ζώνης που θα προκύψουν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ κάτι που σημαίνει ότι δεν αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε.

Οι ενστάσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα πρέπει να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο.

Η Επιτροπή, μετά την εξέταση των ενστάσεων θα εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας.

Το 2021 οι Δήμοι «σιώπησαν», τώρα… επανέρχονται

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χρονικό περιθώριο έως την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 στους δήμους που διαμαρτύρονται για υπερβολικές αυξήσεις να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους ξεκαθαρίζοντας ότι οι οποίες αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Ουσιαστικά το υπουργείο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους δήμους να υποβάλουν την προβλεπόμενη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης στην περιοχή τους καθώς όπως λένε αρμόδιες πηγές το 2021 κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών εστάλη επιστολή σε όλους τους Δήμους για διατύπωση γνώμης αλλά μόλις 1 στους 10 απάντησε.

Τώρα, οι υπόλοιποι 9 στους 10 δήμους έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 και έως 20 Ιανουαρίου 2023 «ώστε να αξιολογηθεί αν τυχόν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

Ρυθμιστές οι τοπικοί άρχοντες

Μέσα από αυτή την διαδικασία σε όποιες περιοχές επιτευχθεί μείωση των τιμών ζώνης, μέσω των Δήμων, κάποιοι από τους δικαιούχους που έχασαν επιδόματα θα επανέλθουν, αλλά δεν θα υπάρξει αναδρομική ισχύς, κάτι βεβαίως που ισχύει και για τον ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση οι τοπικοί άρχοντες αναδεικνύονται πλέον σε ρυθμιστές ακόμη και για το αν θα πάρουν επιδόματα ή όχι κάποιοι από τους δημότες τους! Άλλωστε, λόγω των υπέρμετρων αυξήσεων των αντικειμενικών τιμών αρκετοί φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους για μεταβιβάσεις ακινήτων ή για τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη ή έχασαν δικαιώματα να εισπράξουν από το κράτος κοινωνικές παροχές, για τις οποίες ισχύουν περιουσιακά κριτήρια χορήγησης που αφορούν στο ύψος της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους. Τώρα στους δήμους δίνεται η ευκαιρία με τεκμηριωμένη άποψη να αλλάξουν τα δεδομένα υπέρ των δημοτών τους και να συμβάλλουν στον περιορισμό των επιβαρύνσεων.

Χωρίς αναδρομική ισχύ το «ψαλίδι» των αντικειμενικών

Ως τώρα εξαιτίας των υπέρμετρων αυξήσεων των τιμών αυτών πολλοί φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους για τα ακίνητά τους ή έχασαν δικαιώματα να εισπράξουν από το κράτος κοινωνικές παροχές, για τις οποίες ισχύουν περιουσιακά κριτήρια χορήγησης που αφορούν στο ύψος της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους.

Όπως ορίζει το άρθρο 51 του σχετικά πρόσφατα υιοθετηθέντα νόμου ειδικά για τις τιμές ζώνης που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 οι δήμοι δύνανται να υποβάλουν τη γνώμη για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας. Ξεκαθαρίζεται ότι «αν πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι αξίες που καθορίζονται κατόπιν αυτής ισχύουν από την έναρξη ισχύος της σχετικής απόφασης κι εφεξής». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που καθοριστούν νέες τιμές ζώνης δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή τόσο στον ΕΝΦΙΑ του 2022 όσο και στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2022 που ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ