Άνοιξε ο δρόμος για ηλεκτρονική βεβαίωση οφειλής – Τι ισχύει στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Πιο εύκολη και πιο γρήγορη γίνεται η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για μεταβιβάσεις ακινήτων σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών στον ΕΦΚΑ, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στην Βουλή: Με τα νέα δεδομένα η έκδοση βεβαίωσης οφειλής -που επέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας- ειδικά για τον σκοπό της μεταβίβασης ακινήτων θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι βεβαιωμένες από το ΚΕΑΟ οφειλές.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η διάταξη αυτή όμως ανοίγει και την πόρτα προς την πλήρη ψηφιοποίηση της έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας. Εντούτοις για να εξασφαλιστεί η ενημερότητα για μεταβίβαση ακινήτου εξ επαχθούς αιτίας ή για τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού θα πρέπει να πληρούνται και μια σειρά από προϋποθέσεις.

Γιατί γίνεται πιο εύκολη η έκδοση ενημερότητας

Για παράδειγμα στην περίπτωση ρυθμισμένου χρέους, αυτό θα πρέπει να είναι διασφαλισμένο: Με άλλα λόγια θα πρέπει να παρέχεται εμπράγματη ασφάλεια σε άλλο ακίνητο κυριότητας του οφειλέτη ή να προσκομίζεται εγγυητική επιστολή πιστωτικού ιδρύματος ισόποσης αξίας. Αν η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη, χορηγείται βεβαίωση οφειλής, που υπέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας, υπό τον όρο της παρακράτησης από το τίμημα ποσού μέχρι του ύψους της οφειλής.

Όπως και να έχει με τη νέα διάταξη μόνο οι βεβαιωμένες από το ΚΕΑΟ οφειλές θα λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων. Στην πράξη, με την προωθούμενη διάταξη, γίνεται πιο εύκολη και πιο γρήγορη η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για μεταβιβάσεις ακινήτων σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών στον ΕΦΚΑ, αφού για την έκδοσή του και την έκδοση βεβαίωσης οφειλής -που επέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας- ειδικά για τον σκοπό της μεταβίβασης ακινήτων θα λαμβάνονται υπόψη μόνο όσες οφειλές είναι βεβαιωμένες από το ΚΕΑΟ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ