Ανακοινώσεις για τις νέες επιδοτήσεις ρεύματος – Με «κόφτες» το νέο σύστημα ενισχύσεων

Από στιγμή σε στιγμή οι ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για το νέο «πακέτο» ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τη μορφή εκπτώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Με φόντο τις εκρηκτικές ενεργειακές ανατιμήσεις η Κυβέρνηση προωθεί ένα ακόμη «πακέτο» επιχορηγήσεων, το κόστος του οποίου μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μόνον που οι επιδοτήσεις δεν θα είναι «οριζόντιες» για όλα τα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Αναμένεται να ανακοινωθεί ένας νέος μηχανισμός «αυτόματων» επιδοτήσεων, μέσω του οποίου όμως θα υιοθετηθούν «κόφτες» που θα κατευθύνουν τις επιχορηγήσεις σε πολίτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Το νέο πακέτο των ενισχύσεων υπολογίζεται πως θα έχει συνολικό ύψος 1,5 έως 2 δισ. ευρώ και θα αφορά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Επιδότηση ρεύματος με… «κόφτες»

Όμως, με το νέο μηχανισμό σταματούν οι οριζόντιες επιδοτήσεις που ίσχυαν έως σήμερα και αφορούσαν σε όλα τα νοικοκυριά, πολιτική η οποία είχε εγείρει ενστάσεις από την πλευρά της Κομισιόν, η οποία είδε παρέμβαση για τον καθορισμό των τιμών και άρα «νόθευση» του ανταγωνισμού. Αντίθετα για το νέο πακέτο των ενισχύσεων, υπάρχει συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί μηχανισμός επιχορήγησης των καταναλωτών, που θα ενεργοποιείται ανάλογα με την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος και ο οποίος θα επιχορηγεί συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών.

Θα υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια, εισοδηματικά, περιουσίας αλλά και κριτήρια κατανάλωσης, βάσει των οποίων θα χορηγείται η επιχορήγηση.

Επίσης, αναμένεται να ενισχυθούν ενεργοβόρες επιχειρήσεις της μέσης και της υψηλής τάσης αλλά και επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης.

Πότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός

Σε κάθε περίπτωση η σφοδρή καταιγίδα που έχει ξεσπάσει στις αγορές και εκτοξεύει τα κόστη ενέργειας δεν λέει να κοπάσει. Έτσι, τα συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, με την κυβέρνηση ν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συνεχιστεί ακόμη και για ολόκληρο το α’ τετράμηνο της νέας χρονιάς, σε πλήρη συνάρτηση βέβαια με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

Ήδη, πάντως, η ενίσχυση των λογαριασμών πενταπλασιάστηκε (σ.σ.: σε σχέση με τα 9 ευρώ του Σεπτεμβρίου), ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και ένας μηχανισμός αυτόματης επιδότησης λογαριασμών.

Ο εν λόγω «μόνιμος μηχανισμός» (σ.σ.: επί της ουσίας θα ενεργοποιείται σε κρίσιμες περιόδους ενεργειακής ακρίβειας όπως αυτή που διανύουμε) μέσω ενός αλγόριθμου θα επιδοτεί αυτόματα τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, ανάλογα με τα κόστη ενέργειας.

Βάσει των σχεδιασμών ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί από τον τρέχοντα μήνα κιόλας, αλλά η επιδότηση το πιο πιθανό είναι να μην αφορά σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, όπως μέχρι σήμερα καθώς θα υιοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια με στόχο να «πριμοδοτηθούν» ως επί το πλείστον οικονομικά αδύναμες ομάδες.

Πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις ενισχύσεις

Οι πόροι για το νέο πακέτο των ενισχύσεων των καταναλωτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ.

Το συνολικό ύψος του νέου πακέτου υπολογίζεται στο 1,5 με 2 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να προέλθει από τα έσοδα από τις δημοπρασίες για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, οι τιμές των οποίων κινούνται ανοδικά και επομένως εκτιμάται ότι θα είναι επαρκείς για να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ