Αναδρομική έκπτωση σε 3 δόσεις στο ρεύμα των μικρομεσαίων – Όλες οι λεπτομέρειες

Έξτρα έκπτωση τον Απρίλιο στους λογαριασμούς ρεύματος για πάνω από 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πέρα από την «ενισχυμένη» επιδότηση για τον τρέχοντα μήνα, «κομμάτι» της κατανάλωσης θα καλύψει και η πρώτη δόση από την αναδρομική συνεισφορά του κράτους για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Έτσι, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα καλυφθεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου με τους επαγγελματίες –θεωρητικά πάντα- να λαμβάνουν στα χέρια τους σχεδόν «φυσιολογικούς» λογαριασμούς.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όπως όλα δείχνουν μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να λάβει ειδική μέριμνα για τους λογαριασμούς ρεύματος Απριλίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσοι έχουν παροχές έως και 25kVA θα δουν ποσά για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πολύ κοντά σε εκείνα που παραλάμβαναν πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Σε τρεις δόσεις η αναδρομική έκπτωση

Αρτοποιεία, κομμωτήρια, εστιατόρια, καταστήματα λιανικής, καταστήματα ρούχων και όσες πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν παροχή ισχύος μέχρι 25kVA θα δουν την επιδότησή τους από τα 65 ευρώ/MWh του Μαρτίου να ανεβαίνει στα 230 ευρώ/MWh τον Απρίλιο.

Δεν αποκλείεται αυτή η «ενισχυμένη» έκπτωση για τους επαγγελματίες να επεκταθεί και να υιοθετηθεί και για το επόμενο δίνηνο Μαίου- Ιουνίου.

Όπως και να έχει η συγκεκριμένη αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι αναδρομική και θα «πιάσει» πέρα από τον Απρίλιο και τις καταναλώσεις του α’ τριμήνου.

ρεύμα

Η αναδρομική επιδότηση θα αποδοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο, κατόπιν τον Μάιο και τέλος τον Ιούνιο.

Με αυτό τον τρόπο σχεδόν 1.160.000 επαγγελματίες θα δουν το Κράτος να τους καλύπτει περίπου το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που κατέβαλλαν.

Δηλαδή ουσιαστικά θα καλυφθούν οι αυξήσεις που προέκυψαν από τις υψηλές διεθνείς τιμές για το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου.

Και δεν αποκλείεται αυτή η ενισχυμένη επιδότηση να συνεχιστεί και για το επόμενο δίμηνο, με το Κράτος να καλύπτει έτσι σχεδόν ολόκληρο το ποσό των αυξήσεων για το α’ εξάμηνο της χρονιάς.

Αυξημένη η έκπτωση ρεύματος για τα νοικοκυριά

Ανάλογα αυξημένες έως και 100% για τον τρέχοντα μήνα θα είναι και οι εκπτώσεις στο ρεύμα τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές, όσο και για εκείνους που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, αλλά και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θα ανέβει από τα 39 ευρώ του Μαρτίου στα 72 ευρώ για τον Απρίλιο.

Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

επιδοτήσεις ρεύματος

Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, για τις πρώτες 150 ΚWh κατανάλωσης δίνεται επιδότηση 270 ευρώ ανά MWh, από 150 ευρώ τον Μάρτιο.

Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 – 300 KWh δίνονται 210 ευρώ ανά MWh από 110 ευρώ τον Μάρτιο.

Αύξηση έως και 100% και στα άλλα τιμολόγια

Ανάλογα «ενισχυμένες» θα είναι και οι επιδοτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όπως και στο ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν οι επαγγελματίες (πλην των παροχών έως και 25 KVA που όπως πραναφέρθηκε έχουν «ενισχυμένη» έκπτωση), αλλά και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου τόσο των οικιακών όσο και των εμπορικών τιμολογίων.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση για τους δικαιούχους του ΚΟΤ από τα 51 ευρώ του Μαρτίου θα πάει στα 87 ευρώ τον Απρίλιο.

Η κρατική συνεισφορά για τις επιχειρήσεις (εκτός εκείνων με παροχές ως 25 kVA) θα είναι αυξημένη κατά 100% και από τα 65 ευρώ/MWh θα ανέβει στα 135 ευρώ/MWh.

Διπλάσια επιδότηση και στο φυσικό αέριο

Διπλασιάζεται όμως και η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Απρίλιο: Η συνεισφορά του δημοσίου στους λογαριασμούς φυσικού αερίου θα διαμορφωθεί τον Απρίλιο σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο.

επιδοτήσεις φυσικού αερίου

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές, που ανέρχονται σε 540.000, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων, εκτός από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, συνεχίζεται και τον Απρίλιο η έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα διαμορφωθεί σε 30 ευρώ ανά θερμική MWh για τους οικιακούς καταναλωτές και σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για τη βιομηχανία και τα νοσοκομεία που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την επιχείρηση.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ