Αναδρομικά: Πώς θα δοθούν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους όταν το ΣτΕ ανάψει “πράσινο φως”

Το σχέδιο για την καταβολή αναδρομικών ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε παλαιούς συνταξιούχους  επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφασίσει να τους δικαιώσει.

Τα αναδρομικά αυτά αναμένεται να καταβληθούν σε δόσεις από το 2023 και μετά και θα αφορά:

  • στις  μειώσεις που είχαν γίνει στις επικουρικές συντάξεις  στο 11μηνο  (Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).
  • στα δώρα της κύριας σύνταξης ύψους  800 ευρώ και της  επικουρικής σύνταξης ( όπως ήταν έως το 2012).
  • και στη μη απόσβεση του δικαιώματος έγερσης αξιώσεων σχετικά με περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων  αλλά και των δώρων για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020.

Η απόφαση και οι δικαιούχοι

Σημειώνεται ότι η εν λόγω  απόφαση αφορά σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι οι συνταξιούχοι να δικαιωθούν για το 11μηνο ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Αναδρομικά: Τι ισχύει για τους συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω

συντάξεις

Εντός Ιουνίου αναμένεται να δοθεί νέο πακέτο πληρωμών με αυξήσεις και αναδρομικά  σε περίπου 40.000 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω. Αυτό αφορά αυτούς  που έμειναν  εκτός  του επανυπολογισμού συντάξεων λόγω τεχνικών δυσκολιών.  Τα αναδρομικά ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 και  φτάνουν έως σήμερα τους 31 μήνες.

Το πακέτο αυτό αφορά:

  • Τους παλαιούς (πριν από τον Μάιο του 2016) . Η εν λόγω κατηγορία συνταξιούχων θα  λάβει  τις 3 από τις 5 δόσεις της συνολικής αύξησης από τον επανυπολογισμό. Για αυτούς τα  αναδρομικά θα είναι  20 ευρώ για 31 μήνες, δηλαδή 620 ευρώ.
  • Τους  νέους (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχους.   Η εν λόγω κατηγορία συνταξιούχων  πάρει   εφάπαξ σε μία δόση  ολόκληρη την αύξηση. Τα αναδρομικά για αυτούς  θα είναι 100 ευρώ για 31 μήνες, δηλαδή 3.100 ευρώ.

 

Πηγή Πληροφοριών: enikonomia.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ