«Αλχημείες» με το Fuel Pass 2 – Ποιοι κινδυνεύουν να το χάσουν 

Η προθυμία που επιδεικνύουν μέχρι σήμερα οι πολίτες να… πληρώσουν μία και έξω τους φόρους που τους προέκυψαν, εξωθεί ουσιαστικά το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει την απόφαση για παράταση και της έκπτωσης 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου!!  Το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει πως του έρχονται έσοδα από εκεί που.. δεν το περιμένει και αποκτά πλέον την «άνεση» για νέο «πακέτο στήριξης», ενώ θα λάβει και ειδική μέριμνα, ώστε να μην χάσουν το Fuel Pass 2 όσοι υποβάλουν φορο- δήλωση τον Αύγουστο! 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης   

Με σχεδόν μισό δισ. ευρώ επιπλέον από φόρους εισοδήματος και 1 δισ. ευρώ από ΦΠΑ το Υπουργείο Οικονομικών αποκτά … άλλο «αέρα» στους σχεδιασμούς του για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.  

Έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση φόρου… ως τον Αύγουστο 

Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει και την ηγεσία του να πάρει αποφάσεις, όπως το να δώσει «ανάσα» για ακόμα ένα  μήνα, σε όσους θέλουν να μην πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος τον Ιούλιο, αλλά και να μη χάσουν την έκπτωση 3% για ολική εξόφληση του φόρου τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, λοιπόν, «κλειδώνει» η επέκταση της παράτασης υποβολής ε1 και στη δυνατότητα έκπτωσης με εφάπαξ πληρωμή, ακόμα και μετά την διορία που τυπικά λήγει την ερχόμενη Παρασκευή  29 Ιουλίου. Έτσι, μέχρι τις 30 Αυγούστου οι πολίτες εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο τους με έκπτωση 3%.  

Μια απόφαση λογική, εάν αναλογιστεί κανείς πως με βάση τα νεώτερα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού,  το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου έκλεισε με υπέρβαση εισπράξεων από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά… 483 εκατ. ευρώ (!) ή 11% πάνω από το αναμενόμενο. 

Η εξήγηση για τα «ενισχυμένα» έσοδα 

Και αυτό έχει τετραπλή εξήγηση:

  • υποχρεωτικές αυξήσεις «δια νόμου» σε όσους αμείβονται με κατώτατο μισθό:  κάποιοι πλέον έπαψαν να είναι εντελώς αφορολόγητοι και τους γίνεται παρακράτηση λίγων ευρώ κάθε μήνα.
  • αυξήσεις αποδοχών και για αμειβόμενους με μισθούς υψηλότερους από τον κατώτατο: η μηνιαία παρακράτηση και απόδοση φόρου εισοδήματος αυξήθηκε
  • αύξηση της απασχόλησης: προστέθηκαν (ή δηλώθηκαν) περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι ενώ πριν έμεναν αφορολόγητοι
  • πολλοί έσπευσαν να πληρώσουν «μια και έξω» αντί σε δόσεις τον φόρο εισοδήματος: από τα 2,1 δισ. πρόσθετων φόρων που βεβαιώθηκαν προκαταβλήθηκαν ήδη πάνω από το 30%. Η δυνατότητα που είχαν ως τώρα για εφάπαξ εξόφληση εξετάζεται να παραταθεί – σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών – ώστε να ισχύσει και για όσους κάνουν δήλωση και πληρωμή εντός της νέας διορίας (30 και 31 Αυγούστου αντίστοιχα). Η σχετική απόφαση για το τι ακριβώς θα ισχύσει τελικά, αναμένεται να ληφθεί έως την Πέμπτη από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς την Παρασκευή λήγει η υφιστάμενη διορία.

Σε αναζήτηση «φόρμουλας» για το Fuel Pass 2  

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως αναζητά την φόρμουλα και για να δώσει λύση σε ένα ακόμη πρόβλημα που ανέκυψε: Μετά την παράταση που δόθηκε στην υποβολή των φορο-δηλώσεων, όσοι τις υποβάλουν τον Αύγουστο κινδυνεύουν να χάσουν το Fuel pass 2!

Έτσι, υπάρχει σκέψη για κάλυψη για να μη χάσουν το επίδομα και σε όσους υποβάλουν δήλωση τον Αύγουστο, με βάση την παράταση που δόθηκε. Το πρόβλημα είναι ότι το εισοδηματικό κριτήριο σχεδιάζεται να τεθεί με βάση τις φετινές δηλώσεις για τα περσινά εισοδήματα. Η πλατφόρμα θα ανοίξει ως την Παρασκευή ή το σαββατοκύριακο, που κανονικά θα είχαν υποβάλει όλοι τις δηλώσεις, αν δεν είχε δοθεί παράταση.  Πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να ξεκαθαριστεί αν θα ισχύσει τελικά το προπέρσινο εισόδημα ως κριτήριο ή, διαφορετικά αν μπορεί να μείνει ανοικτή η πλατφόρμα Fuel Pass 2 έως τέλη Αυγούστου ώστε τελικά να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο το επίδομα όσοι κάνουν χρήση της παράτασης.

Τα «καλά» και τα «κακά» νέα για τον Κρατικό κορβανά 

Πάντως, τα «καλά νέα» για τον κρατικό «κορβανά» είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εισπράξει συνολικά 985 εκατ. ευρώ παραπάνω ΦΠΑ από όσο υπολόγιζε στο α΄ εξάμηνο. Τα «κακά νέα» είναι ότι τα αυξημένα έσοδα προέρχονται από την ακρίβεια. 

Ειδικά στα καύσιμα  όμως, όπου εισπράχθηκαν 216 εκατομμύρια ως επιπλέον ΦΠΑ, η υπέρβαση φτάνει στο 22%   -έναντι υπέρβασης 769 εκατομμυρίων  ή 11% σε ΦΠΑ από όλα τα άλλα είδη της αγοράς. Το πρόβλημα της ακρίβειας στα καύσιμα δηλαδή είναι υπερδιπλάσιο, ειδικά μάλιστα όταν καταγράφεται «βουτιά» της κατανάλωσης, εξαιτίας της οποίας το δημόσιο χάνει από Ειδικό  Φόρο Καυσίμων 149 εκατομμύρια ευρώ ή 7% ολιγότερα από όσα προβλεπόταν να έχουν πουληθεί.

Για να ενισχύσει συνεπώς η κυβέρνηση τις «ψαλιδισμένες» -λόγω ακρίβειας- πωλήσεις καυσίμων, από τις οποίες πλήττεται και η αγορά και η απασχόληση αλλά και τα κρατικά ταμεία, ψάχνει τρόπο για να μη χάσουν την επιδότηση και εκείνοι που θα υποβάλουν σε ένα μήνα τις φορολογικές δηλώσεις τους. Αλλά δεδομένου ότι επείγει να δοθεί μέσα στο καλοκαίρι το επίδομα –καθώς καλύπτει το τρίμηνο Ιούλιο έως Σεπτέμβριο- δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί με ποιο τρόπο τελικά δεν θα κινδυνεύσουν να αποκλειστούν όσοι υποβάλουν Ε1 μέχρι 30 Αυγούστου.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ