Ακίνητα: Τέλος στο “χαρτοβασίλειο” και τις επισκέψεις στην εφορία για μεταβιβάσεις – Τι αλλάζει

Τέλος στο “χαρτοβασίλειο” των μεταβιβάσεων ακινήτων επιχειρεί να βάλει εντός του έτους η ΑΑΔΕ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, myProperty στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της.

Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται εντός του καλοκαιριού οι δηλώσεις κληρονομιάς και θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθεί ο φορολογούμενος την αρμόδια ΔΟΥ. Την ίδια στιγμή η Αρχή αναμένεται να συμπεριλάβει στην εν λόγω πλατφόρμα όλες τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών που σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στις εφορίες. Έτσι μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, έρχεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς που θα βάλει τέλος στις επισκέψεις στην εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα και η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 που θα απαλλάξει τους φορολογουμένους από έναν “πονοκέφαλο”. Προχωράει και η διασύνδεση του Κτηματολογίου με το Ε9.

Επίσης ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Αυτόματη συμπλήρωση Ε9: Μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του έτους η δήλωση Ε9. Αυτή θα συμπληρώνεται αυτόματα με άντληση των στοιχείων από την πλατφόρμα myProperty. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 σε περίπτωση που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου.
  • Διασύνδεση Ε9 με Κτηματολόγιο. Στην τελική ευθεία μπαίνει η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο. Με τον τρόπο αυτό κάθε μεταβολή που γίνεται στο Ε9 θα περνάει και στο Κτηματολόγιο.

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Το καθεστώς που ισχύει  σήμερα

μεταβιβάσεις

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα είναι χρονοβόρα η διαδικασία για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν στην αγορά ενός ακινήτου ή να γράψουν στα παιδιά ή στα εγγόνια τους την ακίνητη περιουσία τους ή να κληρονομήσουν ακίνητα. Δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επισκεφτούν συμβολαιογραφεία, Εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, πολεοδομίες, γραφεία μηχανικών, λογιστικά γραφεία προκειμένου να συλλέξουν μια σειρά από έγγραφα τα οποία έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά έως και 20 έγγραφα απαιτούνται. Μέχρι να μαζέψεις το τελευταίο απαιτούμενο έγγραφο, μπορεί να έχει λήξει το πρώτο.

Πηγή enikonomia.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ