ΑΦΜ… από κούνια: «Αυτόματη» απόδοση από αύριο σε 350.000 ανηλίκους – Η διαδικασία για την απόκτησή του

Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) αποκτούν ακόμη και τα… βρέφη: Ήδη σε πρώτη φάση, αύριο κιόλας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά στην αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε όλα τα εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα, άνω των 12 ετών, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τα 350.000. Σε επόμενο στάδιο, με την ίδια «αυτόματη» διαδικασία θα αποδοθεί ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα από το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Η χορήγηση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στα ανήλικα δεν δημιουργεί υποχρέωσή τους για υποβολή δηλώσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτσι, από αύριο Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, οι ανήλικοι που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους έως τις 31/12/2023, θα αποκτήσουν ΑΦΜ, αυτόματα, με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.

Πώς θα γίνει η «αυτόματη» απόδοση ΑΦΜ

H ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Η διαδικασία δεν απαιτεί κάποια ενέργεια από πλευράς των γονέων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

  • ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας
  • ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Εκτιμάται ότι με τη διαδικασία αυτή θα λάβουν ΑΦΜ πάνω από 350.000 ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, σήμερα υποβάλλονται πάνω από 80.000 αιτήσεις ετησίως για χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, σε δεύτερη φάση, να χορηγήσει, με την ίδια διαδικασία, ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα, από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, που έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και μπορούν να ταυτοποιηθούν με την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία.

Η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα δεν δημιουργεί υποχρέωσή τους για υποβολή δηλώσεων.

Ποια είναι σήμερα η διαδικασία για απόκτηση ΑΦΜ

Ποια είναι όμως έως τώρα η διαδικασία για να λάβει κάποιος ΑΦΜ; Αρχικά, θα πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ψηφιακή αίτηση απόκτησης ΑΦΜ, μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αν ο/η  αιτών/ούσα είναι έγγαμος ή ανήλικος/η ή κάτοικος εξωτερικού ή τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση  στην ψηφιακή αίτηση απόκτησης ΑΦΜ  συμπληρώνετε και τα στοιχεία των σχετιζομένων ΑΦΜ  κατά περίπτωση (του/της συζύγου, ή του ασκούντος την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα ή τα στοιχεία του κηδεμόνα ή τα στοιχεία του φορολογικού εκπροσώπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη.

Στην ψηφιακή αίτηση συνυποβάλλονται τα παρακάτω δικαιολογητικά κατά περίπτωση:

  • Στοιχείο ταυτότητας, όπως αστυνομική ταυτότητα, στρατιωτική κ.λπ., διαβατήριο σε ισχύ, Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς κ.λπ. κατά περίπτωση.
  • Άδεια διαμονής σε ισχύ ή το στοιχείο που αποδεικνύει ότι διαμένετε νόμιμα στη χώρα σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.

Στις περιπτώσεις ανηλίκων φυσικών προσώπων απαιτείται:  

  •  η ρητή συγκατάθεση και των δύο ασκούντων τη γονική μέριμνα με σχετική υπεύθυνη δήλωσή τους σε περίπτωση μη αυτοπρόσωπης παρουσίας τους ή
  • η δικαστική απόφαση για τον ασκούντα την επιμέλεια ή
  • το έγγραφο για τον νόμιμο κατά περίπτωση εκπρόσωπο.

Για τα ανήλικα ημεδαπά φυσικά πρόσωπα κάτω των δώδεκα (12) ετών που στερούνται αστυνομικής ταυτότητας υποβάλλεται:

  • πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης των γονέων.
  • Πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης υποβάλλεται και για τους ανηλίκους υπηκοότητας αλλοδαπής, επίσημα μεταφρασμένο και επικυρωμένο, παράλληλα με το στοιχείο ταυτοποίησης και την άδεια διαμονής, όπου απαιτείται.
  • Απλή έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο υπογραφήςή υπεύθυνη δήλωση από το gov.gr για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου (γίνεται δεκτό και  συμβολαιογραφικό έγγραφο) από φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο που δε διαθέτει ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα.

Δικαστική απόφαση για τον ορισμό δικαστικού συμπαραστάτη για τον υπό δικαστική συμπαράσταση φορολογούμενο. Ληξιαρχική πράξη γάμου /συμφώνου συμβίωσης όταν ο/η  αιτών/ούσα είναι έγγαμος/η.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ