Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να απαλλαγούν από αναδρομικές επιβαρύνσεις

Συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων μπορούν να ρυθμιστούν προκειμένου να απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες από αναδρομικές επιβαρύνσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:

– Η μία αφορά σε ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στους δήμους. Οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα δηλώσουν πλέον στην πλατφόρμα και γλιτώσουν από δημοτικά τέλη.

– Η άλλη αφορά σε σπίτια ή καταστήματα με μεγάλη έκταση

– Άλλη κατηγορία περιλαμβάνει κτίσματα που είχαν παροχή ρεύματος και διεκόπη αλλά οι πολίτες δεν ήξεραν ότι έπρεπε να κάνουν ειδική δήλωση στους δήμους για να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη.

– Και η τελευταία περιλαμβάνει ακίνητα που δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ και η δυνατότητα απαλλαγής τους νομοθετήθηκε πέρυσι. Πρόκειται είτε για ημιτελή ακίνητα ή για ακίνητα που ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους αλλά δεν κατοικήθηκαν και δεν πήραν ρεύμα. Αν οι ιδιοκτήτες τους αιτηθούν κάποια βεβαίωση από τον δήμο θα τους ζητηθεί να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, οπότε καλό είναι να μπουν στην πλατφόρμα και να τα δηλώσουν. Το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο , αφού τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τους μεν ιδιώτες κυμαίνονται από 1,5 έως 1,8 ευρώ το τετραγωνικό για τα δε επαγγελματικά ακίνητα από 6 έως 8 ευρώ /τ.μ.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Σταύρος Παραδιάς , στις δύο τελευταίες κατηγορίες οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται μεν από τα δημοτικά τέλη της τελευταίας δεκαετίας, θα πρέπει όμως να καταβάλουν το Τέλος Ακίνητης της Περιουσίας (ΤΑΠ) για τα προηγούμενα χρόνια.

Αντίθετα στη περίπτωση των αδήλωτων ακινήτων οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από κάθε αναδρομική επιβάρυνση και η χρέωση ξεκινά από 1/1/2020. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως όταν ένα ακίνητο ξαναπάρει ρεύμα, θα αρχίσει να πληρώνει δημοτικά τέλη από τη μέρα της σύνδεσης με το δίκτυο.

Η πλατφόρμα

Η νέα πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για την υποβολή των “ξεχασμένων τετραγωνικών” θα είναι ενιαία σε όλους τους δήμους και θα υπάρχει online σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η σχετική πλατφόρμα θα ανέβει σε ιστοσελίδα ( πιθανότατα στο gov.gr) και οι πολίτες θα εισέρχονται σε αυτή με τους κωδικούς TAXISNET και μέσω του Ε9 ,το οποίο θα εμφανίζεται στην οθόνη τους , θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για ακίνητα που έχουν την ιδιοκτησία σε όλους της δήμους της χώρας. Στη συνέχεια οι σχετικές δηλώσεις θα στέλνονται στους αρμόδιους δήμους, όπου θα γίνονται οι σχετικές διορθώσεις. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων έχει οριστεί η 31 η Μαρτίου πιθανότατα όμως θα υπάρξει παράταση , με δεδομένο ότι δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα.

Όσον αφορά σε εκείνους οι οποίοι κατ’ εφαρμογήν της προϊσχύουσας νομοθεσίας είχαν σπεύσει να δηλώσουν τα εμβαδά των ιδιοκτησιών ή και να ρυθμίσουν σε δόσεις τις οφειλές που προέκυψαν θα υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος προς τους ΟΤΑ ότι δεν θα αναζητήσουν τα αναδρομικά τέλη για όσους φανέρωσαν οικειοθελώς αδήλωτα τετραγωνικά.

Ο συμψηφισμός

Για όσους έχουν καταβάλει κάποια ποσά μελετάται τρόπος συμψηφισμού τους. Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους , τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο και αφορά κάθε είδους ακίνητα, ήτοι κατοικίες, καταστήματα,γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών , βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους , νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.