ΑΑΔΕ: Στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών σε Εφορία και ΕΦΚΑ

Την Παρασκευή, 4 Αυγούστου θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ η λίστα με τα ονόματα μεγαλοοφειλετών της Εφορίας και του ΕΦΚΑ, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Πρόκειται για περίπου 50.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν χρέη πάνω από  150.000 ευρώ στην Εφορία και άλλα 33.000 που έχουν αντίστοιχες οφειλές στον ΕΦΚΑ και που δεν έχουν εντάξει το χρέος τους σε κάποια ρύθμιση. Ωστόσο λίγοι οφειλέτες αξιοποίησαν την αναβίωση της ρύθμισης των 120 ή 72 δόσεων και την επανένταξη στη ρύθμιση των χρεών που ” γεννήθηκαν” κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Ποιους αφορά

Σύμφωνα με  τη νομοθεσία, το όνομά τους στη λίστα της ΑΑΔΕ αναμένεται να δουν φυσικά και νομικά πρόσωπα των οποίων:

  • Είναι άνω των 150.000 ευρώ η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
  • Είναι άνω των 150.000 ευρώ  η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ  και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τα φυσικά πρόσωπα  θα αναγράφoνται: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, το  επώνυμο, το όνομα, το όνομα πατέρα, η βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και το  μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα αναγράφονται  ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Τι γίνεται μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων

Μόλις δημοσιοποιηθεί η λίστα μεγαλο-οφειλετών η  ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα  ενεργοποιήσουν τα στοχευμένα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Επίσης επισημαίνεται πως το ΚΕΑΟ σχεδιάζει ήδη την αποστολή 100.00 Ατομικών Ειδοποιήσεων, ενώ ήδη έχει αποστείλει τουλάχιστον 5.000 ενημερωτικά σημειώματα σε οφειλέτες προκειμένου να προβούν σε ενέργειες υπαγωγής / διατήρησης της ρύθμισης.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ