ΑΑΔΕ: Οι «ράμπο» ετοιμάζονται για σαρωτικούς ελέγχους το 2024

Βαρύ είναι το ελεγκτικό φορτίο που καλούνται να σηκώσουν το νέο έτος οι «ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.  Στους 72.885 προγραμματισμένους ελέγχους σε ακίνητα, εισοδήματα και υποθέσεις με «μαύρο χρήμα», προστέθηκαν ήδη και 3.500 καταγγελίες φοροδιαφυγής που έχουν γίνει από πολίτες μέσω της εφαρμογής «appodixi» που τρέχει στα κινητά τηλέφωνα.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τις εντολές του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, πρόκειται να πραγματοποιηθούν:

 • 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών.
  Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Από αυτούς το 75% θα επικεντρώνεται σε υποθέσεις της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
 • 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποκλεισθούν κραυγαλέες περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων.
 • 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου με έμφαση  τις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά και τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές.
  Με ειδικές διασταυρώσεις θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράσθηκαν τα ακίνητα δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές.
  Σε διαφορετική περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη προέλευση τους θα χρεωθούν με έξτρα φόρο 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
 • 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι.
 • 885 έλεγχοι – έρευνες  σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Με την έκδοση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2024, αναμένεται ο προγραμματισμός και άλλων φορολογικών ελέγχων σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας (τελωνειακοί, στους οδικούς άξονες, επιστροφές φόρου, ΦΠΑ, εικονικά ΑΦΜ, τριγωνικές συναλλαγές. κ.λπ.).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ