Το 34% των ευρώ που κυκλοφορούν είναι…500ευρα

“Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Δεκέμβριο του 2010, το 34,3% του ευρώ σε κυκλοφορία αποτελείτο από χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και το 4,3% από χαρτονομίσματα των 200 ευρώ. Αυτή η αναλογία αυξάνεται υπέρ των μεγαλύτερων χαρτονομισμάτων.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος του “μαύρου χρήματος” διακινείται σε μεγάλα χαρτονομίσματα. Η πραγματική και νόμιμη οικονομία πλήττεται από την ύπαρξη μεγάλων χαρτονομισμάτων, τα οποία η πλειοψηφία των πολιτών δεν κατέχει.

Εφόσον οι νόμιμες συναλλαγές πραγματοποιούνται για λόγους ασφαλείας, μέσω του τραπεζικού συστήματος, η ανάγκη ύπαρξης μεγάλων χαρτονομισμάτων θεωρώ ότι εκλείπει.

Παρεμπιπτόντως είναι σαφές ότι η κατάργησή τους, εντός ευλόγου χρονικού ορίζοντα, θα έδινε νέα δυναμική στη πραγματική και νόμιμη οικονομία στην Ευρωζώνη, ξορκίζοντας τις Κασσάνδρες περί τέλους του ευρώ.

Σημειώνεται ότι για το λόγο της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας σταμάτησε η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων που υπερβαίνουν τα 100 δολάρια στις ΗΠΑ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Γνωρίζει τί ποσοστό των χαρτονομισμάτων 500 και 200 ευρώ κυκλοφορούν στη παραοικονομία;

2. Υπάρχει διαχρονική έρευνα σε σχέση με τα κόστη και τα οφέλη από την ύπαρξη αυτών των χαρτονομισμάτων;

Σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί σχετικά με το θέμα;”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ