Το στοίχημα του Σεπτεμβρίου για την οικονομία – Η πρόκληση του τουρισμού και οι κίνδυνοι

Αν και η πανδημία έριξε βαριά τη σκιά της πάνω στην ελληνική οικονομία και κατά το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, το πρώτο στοίχημα μοιάζει να κερδήθηκε: «Κόντρα» σε δυσοίωνες προβλέψεις, αλλά και την απρόβλεπτη εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης η οικονομία δεν έπεσε στα… βράχια. Κατάφερε να την «γλιτώσει» με… γρατζουνιές και τώρα «παίζει» τα ρέστα της με ορίζοντα τον Σεπτέμβρη, όταν και θα «ανοίξει» -εάν όλα πάνε καλά- ένα διαφορετικό κεφάλαιο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έδειξαν αξιοθαύμαστη προσαρμογή στο δεδομένα της πανδημίας, κάτι που αποτυπώθηκε και στη μεταβολή του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2021: Παρά τα κατεβασμένα ρολά σχεδόν σε ολόκληρο το φάσμα της εγχώριας δραστηριότητας, η ύφεση περιορίστηκε στο 2,3% «κόντρα» σε «μαύρες» προβλέψεις για πολύ μεγαλύτερες απώλειες.

«Έβλεπαν» μέχρι και διψήφια ύφεση

Δεδομένης βεβαίως και της στήριξης του Κράτους με «ένεση» 14 δισ. στους πληττόμενους το α’ τρίμηνο της χρονιάς, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «διέψευσαν» ευχάριστα Οργανισμούς όπως το ΚΕΠΕ που έβλεπε «βουτιά» κατά 10,4% της ελληνικής oικονομίας. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής -από την πλευρά του- προσδιόριζε την ύφεση στο 7,3% για το ίδιο διάστημα!

Πλέον το μεγάλο στοίχημα μπαίνει για τα δύο επόμενα τρίμηνα της χρονιάς: Από τις δικές τους επιδόσεις θα κριθεί εν πολλοίς το αποτέλεσμα του 2021. Η οικονομία θα πρέπει να κάνει «ξέφρενη κούρσα» και ει δυνατόν να φτάσει και σε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η μεγάλη πρόκληση

Η προφανής πρόκληση για την εγχώρια οικονομία είναι η πορεία του τουρισμού: Αν και ευμετάβλητο προϊόν… από τη φύση της η τουριστική βιομηχανία βλέπει αυτή την περίοδο από την μια τη Μ. Βρετανία να βάζει «εμπόδια» στη μετάβαση των πολιτών της προς την χώρα μας, από την άλλη όμως ανεβαίνουν άλλες αγορές, όπως η γαλλική και η αμερικανική.

Η πρόοδος των εμβολιασμών και το μέγεθος της αποκτώμενης ανοσίας του πληθυσμού στην χώρα μας, αλλά και τον κόσμο θα επηρεάσει με τη σειρά της τις εξελίξεις. Από εκεί και πέρα βεβαίως θα παίξουν ρόλο -ειδικά από την στιγμή που τα μέτρα στήριξης εκ των πραγμάτων αλλάζουν μορφή- τα προγράμματα επανεκκίνησης και γενικότερα ενίσχυσης των επιχειρήσεων την «επόμενη ημέρα», αλλά και η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι… κίνδυνοι του Σεπτέμβρη

Αν η οικονομία καταφέρει να «τρέξει» με ικανοποιητικούς ρυθμούς το διάστημα έως τον Σεπτέμβριο, τότε από το φθινόπωρο το στοίχημα θα είναι λίγο διαφορετικό: Με ζητούμενο πάντα την ενίσχυση του ΑΕΠ, δηλαδή το να παραχθεί πλούτος, τα μάτια θα εστιάσουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, στους πόρους του και στις προσδοκίες πως θα αλλάξει επί της ουσίας την όψη της χώρας και θα ενισχύσει, εμπλουτίσει την παραγωγική δομής της.

Ο κίνδυνος μετά τον Σεπτέμβριο για νέες δυσάρεστες ανατροπές στην εγχώρια οικονομία μπορεί να προκύψει μέσα από δύο κυρίως άξονες: Ή από τυχόν εμφάνιση ενός τέταρτου πανδημικού κύματος ή από την αδυναμία να εξοφλήσουν συσσωρευμένα και τρέχοντα χρέη νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ