Εργασιακά: Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η ανάγκη ρύθμισης του χρόνου ασφάλισης – Γράφει ο Δ. Μπούρλος

Περίπου στα μέσα της εβδομάδας όπως φαίνεται, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, αλλά και από τα κείμενα που έχουν δημοσιοποιηθεί (17 ερωτήσεις & απαντήσεις, ρεπορτάζ δημοσιογράφων κ.λπ.), φαίνεται ότι θα παρέχεται δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη.

Γράφει ο δικηγόρος, Δημήτρης Μπούρλος

Θα μπορούν δηλαδή τα δύο μέρη να συμφωνούν λιγότερες ώρες ή ημέρες εργασίας ανά εβδομάδα για κάποια χρονική περίοδο, με κάλυψη του υπολειπόμενου, για συμπλήρωση του πενθήμερου και οκταώρου, σε κάποια άλλη χρονική περίοδο, ώστε συνολικά σε βάθος χρόνου, να καλύπτεται η εργασία των σαράντα ωρών ανά εβδομάδα. Η αλλαγή αυτή κατά την άποψή μου θα απαιτήσει μια νομοθετική ρύθμιση και της ασφαλιστικής νομοθεσίας, αναφορικά με τις ανά περίοδο μηνός, ημέρες ασφάλισης.

Μια ρύθμιση που θα ευθυγραμμίσει την πραγματική απασχόληση με την ασφάλιση του εργαζομένου, ώστε να καταγράφει, χωρίς απώλειες, τον ασφαλιστικό χρόνο που θα κατέγραφε, αν δεν χωρούσε η μεταβολή της νομοθεσίας. Δεν πρέπει δε να λησμονούμε, ότι πάντοτε η κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων «παρακολουθεί» την πραγματική παροχή εργασίας, στα χρονικά πλαίσια που λαμβάνει χώρα. Κατά την άποψή μου, οι αλλαγές αυτές είναι μια καλή ευκαιρία να επανεξετασθεί και να εκσυχρονισθεί ο τρόπος υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ