Πρώτη κατοικία και πλειστηριασμοί: Τι πρέπει να γνωρίζετε – Ο Φώτης Κουρμούσης απαντά σε βασικές ερωτήσεις

Απαντήσεις στα δικά σας ερωτήματα για το τι ισχύει για την πρώτη κατοικία, την προστασία από πλειστηριασμούς, αλλά και γενικώς για τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο», δίνει μέσα από το www.enikonomia.gr ο Φώτης Κουρμούσης Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Υπουργείο Οικονομικών.

Ερώτηση: Σήμερα, υπάρχει προστατευτικό πλαίσιο για την Α΄ κατοικία;

Απάντηση: Ναι, το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, το οποίο παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες, οι οποίοι πλήττονται από τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με προσημείωση ή υποθήκη στην 1η κατοικία. Η κρατική επιδότηση καλύπτει τη μηνιαία δόση των δανείων τους σε ποσοστό έως 90%, για χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί. Η καταβολή της επιδότησης ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής των πληρωμών δόσεων δανείων, εάν υπάρχει.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι η ουσιαστική στήριξη των οικονομικά πληγέντων από την υγειονομική κρίση, η ρύθμιση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αποφυγή δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων, καθώς και η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώθηκε την 31η.10.2020 με τον αριθμό των αιτήσεων να ξεπερνά τις 160 χιλιάδες. Ήδη έχουν επιδοτηθεί 110.037 δάνεια, με το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης να ανέρχεται στα 47,9 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για τους δικαιούχους του προγράμματος που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορούν έως την 31η.03.2021 να τα ρυθμίσουν με την τράπεζα ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων, έτσι ώστε από τον Απρίλιο 2021 να επωφεληθούν και εκείνοι της κρατικής επιδότησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πληρωμές της κρατικής επιδότησης και την πορεία της αίτησής τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους http://www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra/.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ