Λιανεμπόριο: Οι μεγάλοι χαμένοι της χρονιάς – Σε ποιους κλάδους “γκρεμίστηκε” ο τζίρος

Tης Εύης Κατσώλη

«Κορονο- εφιάλτης» για το λιανεμπόριο. Η κρίση της πανδημίας και το lockdown του Μαρτίου σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το «αύριο» που προκλήθηκε και μεταξύ των εργαζομένων με νέα, πρωτόγνωρα δεδομένα (αναστολή συμβάσεων, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, τηλεργασία κλπ) με αποτέλεσμα να περιορίζουν κατά πολύ τις αγοραστικές δαπάνες τους, έχουν αφήσει «βαρύ» το αποτύπωμά τους σε έναν κλάδο- «ατμομηχανή» κατά τ’ άλλα για την οικονομία.

Η «βουτιά» των πωλήσεων σε υποκλάδους – κορωνίδες του λιανεμπορίου στο εννεάμηνο είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, ενώ ούτε και ο εορταστικός τζίρος φαίνεται να σώζει κάτι από την παρτίδα αφού υπολείπεται κατά πολύ του περσινού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Οι φόβοι και οι ανησυχίες για επερχόμενα νέα λουκέτα είναι τεράστιοι καθώς παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο». Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έχουν υποστεί οικονομική ζημία από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα ενώ το 23% δηλώνουν ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν.

Το πρώτο εννεάμηνο το λιανεμπόριο υπολογίζεται ότι έχασε 9% του τζίρου του ή αλλιώς 3 δισ. ευρώ με τις «πληγές» να αιμορραγούν. Με εξαίρεση ορισμένους κλάδους, όπως η λιανική τροφίμων, οι φαρμακευτικές εταιρείες, το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού, οι επιχειρήσεις πωλήσεων μέσω διαδικτύου ή αλληλογραφίας που παρουσίασαν άνοδο πωλήσεων, οι περισσότεροι, σχεδόν 40 παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ