Φοιτητικό σπίτι: Η λύση της συγκατοίκησης – Ο χάρτης των ενοικίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Της Στεφανίας Κασίμη

«Αγώνα δρόμου» αποτελεί παραδοσιακά η αναζήτηση φοιτητικής στέγης, ωστόσο φέτος τα πράγματα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από ελάχιστη κινητικότητα και αυξημένη διαθεσιμότητα σε σχέση με το 2019, ωστόσο οι τιμές των ενοικίων είναι υψηλότερες, με αποτέλεσμα να κερδίζει έδαφος η συγκατοίκηση. Η πανδημία άλλαξε το τοπίο καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων γύρισαν την πλάτη στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και επέστρεψαν στο παραδοσιακό ενοίκιο.

Ως εκ τούτου, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα κατοικίες πλήρως ανακαινισμένες, υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένες, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η έρευνα του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates που παρουσιάζει το enikos.gr για το φοιτητικό σπίτι αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη αγορά.

Θεσσαλονίκη

«Τη φετινή χρονιά, η συμπρωτεύουσα, διαθέτει μεγαλύτερο πλήθος ακινήτων κατάλληλα για φοιτητές, σε πολλές περιπτώσεις πλήρως ανακαινισμένα, ακίνητα που το προηγούμενο διάστημα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων» λέει στο enikos.gr ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας.

Το ενδιαφέρον των φοιτητών επικεντρώνεται κυρίως στις εξής περιοχές: Αγία Σοφία, Αριστοτέλους, Καμάρα, Ροτόντα και Προξένου Κορομηλά. Όταν οι φοιτητές δεν βρίσκουν ακίνητο της αρεσκείας ή σπίτι που να αντέχει η τσέπη τους σε αυτές τις γειτονιές, οι αμέσως επόμενες επιλογές τους είναι η Τριανδρία, οι Σαράντα Εκκλησιές και η Άνω Πόλη.

Επίσης, στον Βαρδάρη οι φοιτητές μπορούν να βρουν γκαρσονιέρα 30τμ-40τμ με μηνιαίο μίσθωμα που κυμαίνεται από 220 έως 250 ευρώ, ενώ, αν επιλέξει τη λύση της συγκατοίκησης το ενοίκιο για διαμερίσματα από 60τμ με 2 υπνοδωμάτια κυμαίνεται από 300 έως 400 ευρώ.

Στην περιοχή της Καμάρας ή της Ροτόντας που διαχρονικά επιλέγει το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων φοιτητών, οι τιμές μίσθωσης είναι υψηλότερες αγγίζοντας τα 300 ευρώ για μια γκαρσονιέρα 30τμ-40τμ και τα 450-470 ευρώ ως ανώτερη τιμή για διαμερίσματα 60τμ με δύο υπνοδωμάτια.Περιοχές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που μπορείς να αναζητήσεις γκαρσονιέρες έως 300€ και διαμερίσματα από 60τμ κατάλληλα για συγκατοίκηση – με 2 Υ/Δ έως 500€:Εναλλακτικές περιοχές στην Αττική κατάλληλες για συγκατοίκηση – Ακίνητα με 2 Υ/Δ έως 500 ευρώΣε ό,τι αφορά την Αττική, πολλοί πρωτοετείς φοιτητές για να μην επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός, αναζητούν πιο οικονομικές κατοικίες σε περιοχές, όμορες των σχολών τους αλλά κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Εξάλλου, η πρόσβαση σε ΜΜΜ προκειμένου να μπορούν μετακινούνται με ευκολία προς τη σχολή τους, είναι βασικό κριτήριο για τους φοιτητές όταν αναζητούν στέγη. Για παράδειγμα, αρκετοί πρωτοετείς που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό. Επίσης, αν χρησιμοποιήσουν λεωφορείο μπορούν να φτάσουν στη σχολή τους εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών ( Λ.Καβάλας ). Αντίστοιχα, φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά επιλέγουν το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια. Σε αυτές τις περιοχές μάλιστα μπορούν να αναζητήσουν διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση.

Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα και στην Ηλιούπολη. Σημειώνεται ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό, άρα εύκολα μπορεί κανείς να μετακινηθεί σε όλη την Αθήνα, ενώ από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο φτάνεις μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως σε στάση του μετρό .

Ο κ. Μπάκας εκτιμά ότι οι τιμές των ενοικίων, κυρίως στις περιοχές όπου αυτή τη στιγμή καταγράφονται αυξήσεις, θα ρυθμιστούν ή και θα μειωθούν μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. “Ιδιοκτήτες που τώρα επιλέγουν ακόμα να διαθέτουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις” σημειώνει. Εκτός όμως τους ιδιοκτήτες, στάση αναμονής κρατούν και οι γονείς που δεν βιάζονται να νοικιάσουν σπίτι για τα παιδιά τους γιατί περιμένουν να μειωθούν τα ενοίκια (κερδίζοντας παράλληλα τα μισθώματα 1-2 μηνών μέχρι να αρχίσουν τα μαθήματα) αλλά και επειδή φοβούνται μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού στη χώρα.

Εναλλακτικές περιοχές για φοιτητές, διαμερίσματα με 2 Υ/Δ από 1ο όροφο, από 60 τμ κατάλληλα για συγκατοίκηση έως 500 €.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ