Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: Τα έσοδα από τον τουρισμό δεν θα φτάσουν ούτε στα 3 δισ.

Απογοητευτικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των φετινών εσόδων από τον τουρισμό, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 18 δισ.

“Όταν συζητήσαμε τον Μαΐο αρκετοί έλεγαν ότι μπορεί να φτάσουμε τα 5 δισ. από τα 18 δισ. που ήταν το σύνολο εσόδων το 2019. Τώρα δεν θα φτάσουμε ούτε στα 3 δισ. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση με τα δεδομένα που έχω από Ιούλιο και Αύγουστο και με αυτά που φαίνονται για τον Σεπτέμβριο. Διότι και τα συνεχούς λειτουργίας είναι με πολύ μικρές πληρότητες, σχεδόν ούτε διψήφιες, και με αρκετά ξενοδοχεία ακόμα κλειστά, και δεν υπάρχει ουσιαστικά οικονομική δραστηριότητα, με την έννοια του τουρισμού. Δηλαδή συνέδρια, εκθέσεις, επαγγελματικά ταξίδια, όλα αυτά που καλύπτει η Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, δεν θα υπάρχουν για το επόμενο διάστημα – τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο- με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε σήμερα” δήλωσε ο κ. Τάσιος στον Realfm 97,8, στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Στεφανίας Κασίμη.

“Η φετινή σεζόν, η σεζόν covid όπως την χαρακτηρίσαμε, δεν άφησε να γίνει επιχειρείν, με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Από εκεί μια πέρα, πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας γιατί δεν τηρήσαμε τα μέτρα στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο. Γιατί και η ατομική ευθύνη έπαιξε σημαντικό ρόλο σε προορισμούς και οι έλεγχοι θα έπρεπε να είναι πιο αυστηροί για να μπορούμε να προσδοκούμε τώρα να πάρουμε κάτι, λίγο παραπάνω. Υπήρχαν προορισμοί που δεν μπήκαν σε lockdown, όπως κακώς ειπώθηκε, διότι lockdown σημαίνει κλείνει ο προορισμός. Υπήρχαν περιοριστικά μέτρα με τα οποία μπορούσαν πολύ άνετα να κυκλοφορήσουν οι τουρίστες . Εκεί έγινε μια αστοχία και χάθηκαν αρκετές μέρες διανυκτερεύσεων ακόμη και με αρκετές πρόωρες αναχωρήσεις. Έπαιξε ρόλο η επικοινωνιακή διαχείριση, γι΄αυτό τώρα πια δεν ακούγεται και η λέξη lockdown. Και μπαίνουμε σε έναν Σεπτέμβριο με ένα τεράστιο ερωτηματικό εξαιτίας καθαρά των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας” είπε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

“Ακυρώσεις υπήρξαν κυρίως για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, για τον Σεπτέμβριο ακόμα δεν έχουμε τέτοια εικόνα. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα, τον Σεπτέμβριο στα 5.500 ξενοδοχεία, από τα οποία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν και άλλα να κλείνουν, είμαστε περίπου στο 35%. Αναμένουμε αγορές όπως τη Βρετανία και τη Γερμανία να δώσουν κάτι παραπάνω, είναι και λίγο πιο χαμηλές οι τιμές, αλλά όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα” πρόσθεσε.

“Ο προβληματισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος και για τη σεζόν covid 21, όπως την αποκαλώ. Γιατί αναρωτιέμαι θα μείνουν τα δίκτυα διανομής πωλήσεων τα ίδια, θα αντέξουν οι αεροπορικές εταιρείες, τι θα γίνει με τους tour operators; Ούτε τη χειμερινή περίοδο δεν θα υπάρξει τζίρος. Όλα αυτά δημιουργούν μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, υφεσιακή που θα πρέπει βήμα βήμα και με διάλογο να την αντιμετωπίσουμε.

Πολύ δύσκολα θα μπορέσουν τα ξενοδοχεία να αντέξουν γι αυτό και χρειάζονται μέτρα στήριξης, ουσιαστικά επιβίωσης, για να μπορέσουμε οι εποχικοί να φτάσουμε στην επόμενη σεζόν. Οι αντοχές θα μετρηθούν, είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με έναν αόρατο κίνδυνο. Και τα ζητήματα που έχουμε με την Τουρκία παίζουν τον ρόλο τους άρα είμαστε σε έναν δύσκολο δρόμο” κατέληξε ο κ. Τάσιος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ