Τουρισμός: Οι “πράσινες”, “κόκκινες” και “κίτρινες” χώρες – Έτσι θα γίνεται η κατηγοριοποίηση

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επανεκκίνηση στον τουρισμό, καθώς τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα καταλύματα και ξεκινάει το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες, ενώ την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση για τις αφίξεις από το εξωτερικό, σε όλα αεροδρόμια της χώρας. Βέβαια, όπως είπε και στην ενημέρωση της Τετάρτης ο Νίκος Χαρδαλιάς, είναι αυτονόητο ότι από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά όσον αφορά στον κορονοϊό.

Παράλληλα, βρίσκονται προς υλοποίηση συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλείας, μερικά από αυτά ουσιαστικά αποτελούν μια χαρτογράφηση των πτήσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόκειται για την κατάταξη των χώρων βάσει κρουσμάτων και θυμάτων που θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών. Έτσι υπάρχουν «κόκκινες» χώρες, «πορτοκαλί» χώρες, «πράσινες» και «κίτρινες», ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχειά (κατάταξη κρουσμάτων – θυμάτων) κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που θα εμφανίζονται στον χάρτη του κέντρου επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι θα γίνεται επιλογή πτήσεων που θα μπαίνουν στο στόχαστρο των δειγματοληπτικών ελέγχων. Στις «πράσινες» χώρες θα γίνονται ένας με δύο έλεγχοι σε ένα σύνολο 150 περίπου επιβατών, στις «κίτρινες» πέντε με 10 έλεγχοι, στις «πορτοκαλί» χώρες 20 με 30. Σε «κόκκινη» χώρα ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μίσους επιβάτες μιας πτήσης. Για να γίνει αυτό (μιλάμε για πάνω από 15 αεροδρόμια στη χώρα μας) δημιουργούνται 15 ομάδες κρούσης που θα είναι στα αεροδρόμια με «δεξαμενή» 500 γιατρούς «κομάντο».

Θα είναι στρατιωτικοί γιατροί, νοσηλευτές, γιατροί κλιμακίων του ΕΟΔΥ, αλλά και στελέχη της ΓΓΠΠ. Όταν εντοπίζονται θετικά κρούσματα θα υπάρχουν καραντίνες όχι μόνο στους επιβάτες, αλλά και στις άμεσες επαφές τους μετά από ιχνηλάτησα των κρουσμάτων.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ