Φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας γίνονται ξένοι που επενδύουν 500.000 ευρώ

Απόφαση, με την οποία υλοποιείται η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που δίνει κίνητρα σε εύπορους ξένους να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα θα καταβάλλουν για τα εισοδήματά τους στο εξωτερικό κατ’ αποκοπή φόρο 100.000 ευρώ ετησίως, εφόσον πραγματοποιήσουν επένδυση αξίας τουλάχιστον 5000.000 ευρώ από τις 12 Δεκεμβρίου 2019 και εντός τριών ετών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

O Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψαν κοινή απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σχετικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης φυσικών προσώπων, που μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ΚΦΕ, από το φορολογικό έτος 2020, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής.

Η διαδικασία ένταξης είναι απλή και διέπεται από διαφάνεια. Προϋπόθεση αποτελεί η πραγματοποίηση επένδυσης αξίας τουλάχιστον 500.000 €, από την 12η Δεκεμβρίου 2019 και εντός τριών ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η μέγιστη διάρκεια υπαγωγής ορίζεται στα 15 έτη. Το φυσικό πρόσωπο που εντάσσεται στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και υπόκειται σε φόρο για τα εισοδήματα ημεδαπής προέλευσης ενώ για εκείνα της αλλοδαπής καταβάλλει φόρο κατ’ αποκοπή ποσού εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000€) για κάθε φορολογικό έτος, δίχως να απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησης τους. Επίσης, μπορεί να ζητήσει να υπαχθούν στις νέες διατάξεις και συγγενικά του πρόσωπα (γονείς, ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα κ.λ.π.) καταβάλλοντας 20.000 € ανά έτος για κάθε ένα από αυτά.

Πρόκειται για μια καινοτομία του Φορολογικού Συστήματος που θεσπίστηκε με τον πρόσφατο ν. 4646/2019 και αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων φορολογικών κατοίκων υψηλής οικονομικής επιφάνειας και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων μέσω εισαγωγής κεφαλαίων στην Ελλάδα, δημιουργίας επενδυτικών μονάδων, δημιουργίας θέσεων εργασίας καθώς και στην αγορά ακινήτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ