Κόκκινα δάνεια: Γρήγορες δίκες για δανειολήπτες που εντάχθηκαν στον νόμο Κατσέλη – Τι εξετάζεται

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκδίκαση των υποθέσεων των δανειοληπτών που έχουν βρει καταφύγιο στον Νόμο Κατσέλη προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” ο χρόνος εκδίκασης πολλών υποθέσεων φθάνει ακόμη και το 2032. Το ποσοστό των κόκκινων στεγαστικών δανείων που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είναι το 31% , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19, 9%.

Οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση αυτών των περιπτώσεων αποτελούν ένα ουσιαστικό εμπόδιο για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των δανείων. Οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές πως η αναμόρφωση του πτωχευτικού είναι “προαπαιτούμενο” για να δώσουν το πράσινο φως στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου μέσω της επιστροφής κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SNPs-ANFAs).

Η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετούν διάφορες προτάσεις για την επίσπευση της εκδίκασης. Μεταξύ αυτών που εξετάζονται είναι η κατάργηση της προφορικής διαδικασίας με την ακρόαση μαρτύρων. Αντ’ αυτής προτείνεται η καθιέρωση της γραπτής διαδικασίας με βάση τα στοιχεία που συγκροτούν τον φάκελο του κάθε οφειλέτη και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συντόμευση της εκδίκασης, χωρίς η λύση αυτή να εξασφαλίζει από μόνη της την ολοκλήρωση όλων των υποθέσεων έως το 2022 όπως επιθυμούν οι θεσμοί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ