Σταϊκούρας: Δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ παραπάνω φόρος – Δεν έχω αυταπάτες, άλλοι είχαν – ΒΙΝΤΕΟ

“Ξαφνικά θυμήθηκαν όλοι τις μειώσεις φόρων. Υπάρχει μια πλειοδοσία μείωσης φόρων” τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο και πρόσθεσε: “δεν είμαι εδώ να καλλιεργώ προσδοκίες, ούτε έχω αυταπάτες. Άλλοι είχαν αυταπάτες. Θέλω να είμαι σοβαρός, υπεύθυνος και ειλικρινής”.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών “ακούω από κάποιους να μιλούν για κοινωνική πολιτική. Από αυτούς που μείωσαν το αφορολόγητο. Η μόνη μνημονιακή κυβέρνηση που μείωσε το αφορολόγητο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτούς που κατήργησαν το ΕΚΑΣ, που αύξησαν τους φόρους, που αύξησαν ή επέβαλαν εισφορές υπέρ Υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και μιλούν για κοινωνική πολιτική. Και λένε ότι δεν έχουν κοντή ή ασθενή μνήμη. Δεν είμαστε εμείς πολιτικές ανεμοδούρες. Άλλοι είναι”.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας “ακούω ορισμένους με πολλή ευκολία να λένε ότι μπορούμε να μειώσουμε ξαφνικά τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση κάποια ταμειακά διαθέσιμα που θα μπορούσαν να μπουν σε έναν λογαριασμό. Ο λογαριασμός για τον οποίο έχει μιλήσει ο κ. Τσίπρας δεν υπάρχει. Κανένας τέτοιος λογαριασμός δεν υπάρχει στο ΓΛΚ. Στόχος μας είναι η μείωση των πλεονασμάτων και αυτό θα γίνει μέσω των υψηλότερων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, με το διαρκώς χαμηλότερο κόστος δανεισμού και μέσω της αξιοποίησης των ANFAs για αναπτυξιακούς λόγους και με την αποπληρωμή του πιο ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ”.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “βρήκαμε ταμειακά διαθέσιμα πολλά 35 δισ. ευρώ, με λάθος τρόπο χτισμένα. Βρήκαμε όμως και δημοσιονομικό κενό. Δημιουργήσαμε το περιθώριο για να κάνουμε διανομή του επιπλέον χώρου. Βρήκαμε μηδέν δημοσιονομικό χώρο. Ο κ. Τσακαλώτος το είχε πει τον Μάιο, ότι δεν υπάρχει καθόλου δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παρεμβάσεις. Είχε πει ότι τον εξάντλησαν με τα μέτρα που πήραν”.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι “όταν με ασφάλεια βρίσκαμε δημοσιονομικό χώρο, πολιτική μας ήταν να τον διανέμουμε. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% που δεν προβλεπόταν, φέραμε εμπροσθοβαρώς το επίδομα θέρμανσης, δώσαμε 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τις ΥΚΩ και τώρα άλλα 175 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές”.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, “ούτε μία αύξηση φόρου θα υπάρξει, ούτε ευρώ παραπάνω φόρος, τουναντίον μειώσεις φόρων” και πρόσθεσε: “κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση δεν βοηθά τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα επικαλούμενοι τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Όμως, οικονομική πολιτική δεν είναι μόνο ο φόρος εισοδήματος. Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τη μείωση των εισφορών που θα γίνει το 2020, με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων”.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκουρας “το νομοσχέδιο δεν έχει ταξικό πρόσημο. Είναι για όλους”.

Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ