Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα – Ποιες είναι οι εισηγήσεις

Οι ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι ή χαμηλόμισθοι, είναι οι πιο πιθανοί δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος φέτος, εναλλακτικά προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, αναφέρουν πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Το ποσό που θα μοιραστούν όσοι ενταχθούν τελικά στο κοινωνικό μέρισμα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, οι πηγές στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν και ένα κατώτατο πιθανό όριο του υπερπλεονάσματος, τα 250 εκατ. ευρώ.

Οι οριστικές αποφάσεις ως προς το πού θα κατανεμηθεί, δεν έχουν ακόμη ληφθεί γίνονται, όμως, εισηγήσεις για τη χορήγησή του στις εξής κατηγορίες:

• Στους χαμηλοσυνταξιούχους.

• Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

«Μέρισμα» θα εισπράξουν στο τέλος του χρόνου και οι επιχειρήσεις, αφού θα τους επιστραφεί το 5% του φόρου εισοδήματος του 2020, το οποίο έχουν προκαταβάλει. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν θα προέλθει τελικά από το υπερπλεόνασμα, αλλά από τον κανονικό προϋπολογισμό, επομένως απελευθερώνεται χώρος 138 εκατ. ευρώ, όσο είχε προϋπολογισθεί, για άλλες δαπάνες.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ