Τέλος στην πληρωμή ενοικίων στο… χέρι – Τι αλλάζει

Την υποχρεωτική εξόφληση των ενοικίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στην πράξη κάθε ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί το ενοίκιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη ή ηλεκτρονικά. Εφόσον δεν το κάνει δεν θα θεωρείται ότι το ενοίκιο έχει εξοφληθεί, ενώ θα αποτελεί και φορολογική παράβαση τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη και θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Κάθε ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί μηνιαίως το ποσό που αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν κάποιος συνεχίσει να πληρώνει μετρητά θα προβλεφθούν αυστηρά πρόστιμα τόσο για τον ενοικιαστή του ακινήτου όσο και για τον ιδιοκτήτη .

Η κίνηση αυτή βοηθάει ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στην περίπτωση που “ πέσουν “ πάνω σε έναν κακοπληρωτή θα εμφανίζεται μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού ότι δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια και ως εκ τούτου δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν για αυτά. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με την πληρωμή του ενοικίου μέσω του τραπεζικού συστήματος ( στο ταμείο ή με e-banking) θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων αρκετοί από τους οποίους αποκρύβουν τα εισοδήματα από ακίνητα καθώς οι φόροι είναι τσουχτεροί .

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι, θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής . Και αυτό καθώς στην πράξη ιδιοκτήτης και ενοικιαστής μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους στην αναγραφή ενός χαμηλότερου τμήματος στο μισθωτήριο συμβόλαιο και στην καταβολή του υπόλοιπου με μετρητά στα χέρια του ιδιοκτήτη .

Ο τελευταίος δηλώνει στη φορολογική του δήλωση μόνο το μίσθωμα που φαίνεται στο μισθωτικό συμφωνητικό.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ “

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ