“Σαφάρι” ελέγχων στα συμβόλαια ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι μπαίνουν στο… μάτι της εφορίας και τα πρόστιμα

Συμβολαιογράφοι, φύλακες μεταγραφών και προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων μπαίνουν στο μάτι των ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

Με τις αγοραπωλησίες ακινήτων να έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή να διενεργηθούν τουλάχιστον 120 έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ακίνητα αυτά που αλλάζουν χέρια συνοδεύονται και από το απαραίτητο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ή πλειστηριασμό ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμιστεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

Όσοι βρεθούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με καμπάνες. Το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν κυμαίνεται από 300 έως 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ορίζεται σε 1 τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου ή δικαιώματος επ’ αυτού. που περιγράφεται σε συμβολαιογραφικό έγγραφο και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ ούτε ανώτερο από 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, αν δηλ. πιαστούν ξανά να έχουν πράξει την ίδια παράβαση, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται.Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ